OLJE OG GASS

Støtter peak oil-rapport

SKVISER SITRONEN: Kriger, spekulasjon eller rett og slett peak oil: Uansett hva som er årsaken er oljen mange ganger dyrere enn før. Helge Lurås og kollegene hans får nå penger fra UD for å skrive en peak oil-rapport, etter først å ha fått avslag.
SKVISER SITRONEN: Kriger, spekulasjon eller rett og slett peak oil: Uansett hva som er årsaken er oljen mange ganger dyrere enn før. Helge Lurås og kollegene hans får nå penger fra UD for å skrive en peak oil-rapport, etter først å ha fått avslag. Bilde: iStockPhoto
Kjetil Malkenes Hovland
3. mai 2011 - 07:12

Nylig skrev Teknisk Ukeblad at Norsk Utenrikspolitisk Institutt fikk avslag på en søknad om å få lage en rapport om peak oil.

Nå har Nupi søkt Utenriksdepartementet på ny og fått 280.000 kroner til en lignende problemstilling.

– Jeg tar det som et positivt tegn at det er oppmerksomhet rundt denne problematikken i UD og at man ønsker mer kunnskap om dette, sier rådgiver Helge Lurås i Nupi til Teknisk Ukeblad.

– Jeg tar det som et positivt tegn at det er oppmerksomhet rundt denne problematikken i UD og at man ønsker mer kunnskap om dette, sier rådgiver Helge Lurås i Nupi til Teknisk Ukeblad.FÅR PENGER: Helge Lurås i Nupi og kollegene hans får penger fra Utenriksdepartementet for å lage en rapport om peak oil.

Les også: Avslo peak oil-forskning

– Økt intensitet

De som står bak peak oil-søknaden er rådgiver Helge Lurås ved Avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering (ASK) på Nupi, seniorforsker Jens Christopher Andvig ved avdelingen for internasjonal økonomi på Nupi og Per Åge Avseth, professor II Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, NTNU. Avseth jobber nå for Odin Petroleum.

Det er Europaavdelingen i Utenriksdepartementet som tildeler pengene. Forskerne skal levere en rapport, skrive kronikker i norske aviser og arrangere et seminar.

– Studiet av peak oil har fått ekstra intensitet etter uroen i Midtøsten og det faktum at mye av Libyas høykvalitetsolje er ute av produksjon, sier Lurås.

Norsk politiker på peak oil-møte i Brüssel: – Trenger peak oil-plan

– Vil øke innsikten

Peak oil er punktet hvor den globale oljeproduksjonen når toppen og begynner å falle. Da blir tilgangen på billig olje dårlig, og det blir dyrere og vanskeligere å utvinne olje ettersom tiden går.

I prosjektbeskrivelsen sier forskerne at de ønsker å skape større innsikt om et tema som har vært lite erkjent, ikke minst fordi problemstillingene er tverrfaglige.

Forskerne vil ikke gjøre ny og selvstendig forskning i denne omgang, men se på det som finnes tilgjengelig av rapporter og policydokumenter, samt offentlige uttalelser som det finnes et vell av. Norsk og utenlandsk kunnskap om geofysikk skal også konsulteres gjennom intervjuer.

All verdens råvarepriser ser ut til å øke samtidig: Absolutt alt blir dyrere

– Norge kan bli presset

Forskerne ønsker å se på om europeiske aktører øker oppmerksomheten om energisikkerhet, og hvordan nye oljekriser kan påvirke en hardt presset europeisk økonomi.

De ønsker også å se på hvordan synet på global energitilgang påvirker synet på Norge som energipolitisk aktør, og om vi kan vente oss økt press for å øke tilgangen på norske naturressurser.

– Som produsentland kan vi tillate oss å «sove i timen» fordi global energimangel ikke vil ramme oss direkte. Men sikkerhetspolitisk kan det likevel ramme oss, sier Lurås.

Direktøren i Det internasjonale energibyrået IEA til Teknisk Ukeblad: – Oljeprisen vil bli høyere

HØYE TALL: De dyreste energiformene krever svært høy oljepris for å komme på markedet, ifølge Total. De mener vi må venne oss til høyere energipriser. Kjetil Malkenes Hovland

Prisene øker over tid

Han peker på at den langsiktige trenden med høyere oljepriser, og frykter at vi på sikt kan få oljepris opp i 150 dollar per fat. På 90-tallet varierte prisen mellom 10-25 dollar fatet. I 2004-2008 steg prisen helt til 147 dollar fatet før den falt til 50 dollar fatet. Nå er den igjen godt over 100 dollar fatet.

– Det må tilskrives reservekapasiteten og en oppfatning i markedet av knapphet, i alle fall sammenlignet med tidligere epoker. På 80-tallet hadde mange land reservekapasitet, nå er det bare Saudi-Arabia som har det, og selv der er det usikkert hvor mye, sier Lurås.

Forskerne ønsker å analysere den internasjonale diskusjonen om energi og presentere ulike aktørers spådommer om fremtiden. De ønsker også å se på hvilke utfordringer energispørsmål kan gi for Norge, og om global energimangel kan innvirke på nasjonale beslutninger om petroleumsutvinning.

ASPO-president Kjell Aleklett under ASPO-konferansen 2011: – Drikker opp champagnen

Videre forskning

Forskerne mener deres rapport kan danne grunnlag for videre forskning på området fra Nupi, NTNU og andre norske miljøer. Hittil er det gjort lite forskning på dette temaet i Norge.

I Sverige har universitetet i Uppsala et miljø som studerer globale energisystemer, ledet av fysikkprofessor og ASPO-president Kjell Aleklett.

Tidligere har Fremskrittspartiet ved Ketil Solvik-Olsen etterlyst en norsk utredning om peak oil fra energidepartementet. Da fikk han til svar at departementet allerede har den informasjonen de trenger. Nå får Solvik-Olsen altså en rapport på bordet likevel.

Les også: Krever svar om peak oil

Får svar likevel

– Jeg synes det er veldig bra. Dette er i høyeste grad et globalt spørsmål som kan ha betydelige konsekvenser, sier Solvik-Olsen til Teknisk Ukeblad. – Hvordan vi ser på peak oil-spørsmålet har noe å si for hvordan vi forvalter våre egne energiressurser. Og det at jeg er opptatt av dette betyr ikke at jeg tror vi går tom for ressurser i morgen.

– En slik studie kan vel gi grunnlag for diskusjon om globale energispørsmål?

– Ja, og så kan man eventuelt gå dypere inn i materien senere. Det kan vise seg at det ikke er grunn for bekymring, men det motsatte kan også vise seg. Det blir interessant å se hvordan de sammenstiller dette og om det er mer vi bør kikke videre på. Dette spørsmålet er av både utenrikspolitisk og energipolitisk interesse, sier Solvik-Olsen-

Les også:

Pengefondet: <br/> Ikke nok olje

Kan mangle 110.000 TWh

Saudi-Arabias olje overvurdert

Tror på fossil vekst

– Peak oil er politikernes beste venn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.