OLJE OG GASS

Stortinget kan tvinge frem elektrifisering av hele Utsirahøyden

Venstres Ola Elvestuen varsler at han vil kjempe med nebb og klør for å få Stortinget til å vedta elektrifisering avalle feltene på Utsirahøyden.
Venstres Ola Elvestuen varsler at han vil kjempe med nebb og klør for å få Stortinget til å vedta elektrifisering avalle feltene på Utsirahøyden. Bilde: Lise Åserud / NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
5. feb. 2014 - 12:12

Det varsles et opprør i Stortinget dersom det viser seg at Statoil og oljeselskapene på Utsirahøyden ikke kommer frem til en felles løsning for kraft fra land til området.

Flere sentrale politikere forteller Teknisk Ukeblad at de ønsker å tvinge gjennom en elektrifiseringsløsning når de skal behandle utbyggingsplanen til Johan Sverdrup.

– Nødvendig med tvang

I utbyggings- og driftsplanene (PUD) for feltene Gina Krog, Edvard Grieg og Ivar Aasen, har det blitt tatt høyde for at det kommer en elektrifiseringsløsning for hele området. Men dette kan se ut til å ha slått sprekker.

I det siste har det nemlig blitt sådd tvil om det faktisk blir en områdeløsning med kraft fra land, slik det har vært lagt opp til.

Det mener leder for stortingets energi- og miljøkomité, Venstres Ola Elvestuen, i så fall er helt uholdbart – og han sier at han kommer til å jobbe for å tvinge frem en elektrifiseringsløsning for hele området når PUD for Johan Sverdrup skal behandles politisk.

– Om vi ikke elektrifiserer Utsirahøyden, kommer vi ikke til å klare klimaforliket og de forpliktelsene vi har meldt inn til FN, sier Elvestuen.

– Det er helt nødvendig å tvinge igjennom dette for å nå de kortsiktige klimamålene. Dette må vi få til, sier han videre.

Bakgrunn: Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land

– Må ha sikkerhet

Han peker på at det som er viktig for ham, er at oljeselskapene er åpne om hvordan de kommer frem til prislappene på prosjektene, og hvilke alternative løsninger de har vært innom.

Elvestuen sier at han er kjent med at Statoil ønsker å gå for en 78 MW-løsning på Johan Sverdrup – en løsning som ikke vil kunne elektrifisere de omkringliggende feltene. Det kommer ikke Elvestuen som politiker til å akseptere.

– Det holder ikke. Det må i så fall tilrettelegges med 200 MW. Det må heller ikke legges frem i en fase nummer én og fase nummer to. Vi må ha sikkerhet for at vi har et prosjekt med tyngde nok for å sikre elektrifisering av alle feltene på Utsirahøyden, sier Elvestuen.

Han er svært skeptisk til både dagens regjering og den rødgrønne regjeringens arbeid med å nå klimamålene.

– Vi er i ferd med ikke å nå våre klimamål. Dette må regjeringen ta på alvor. Den forrige regjeringen viste ingen vilje til dette, og dagens regjering har foreløpig ikke gjort noe som helst. Det eneste har vært i forhandlingsavtaler, sier Elvestuen.

Les også: ODs elektrifiserings-anslag: 421 kroner per tonn CO2. Statoil: 2000 kroner

Må legges inn i PUD

Han sier at felles elektrifisering av Utsirahøyden må legges inn i PUD for Johan Sverdrup.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Vi kan legge inn dette i forutsetningene for utbyggingen av Sverdrup. Jeg forventer og forutsetter at regjeringen følger opp det vi har blitt enige om i samarbeidsavtalen, sier han.

Også Arbeiderpartiets Terje Aasland, som er vararepresentant for Per Rune Henriksen i energi- og miljøkomiteen, tror ikke en løsning på Sverdrup som ikke inkluderer elektrifisering av de andre oljefeltene på Utsirahøyden kommer til å gå upåaktet hen.

– For å si det slik: Hvis det viser seg at man går for en løsning på Sverdrup som kun legger opp til elektrifisering av Sverdrup, så er det ikke sikkert at en sånn PUD vil forlate Stortinget slik den kom inn, sier Aasland til Teknisk Ukeblad.

Les også: Derfor kan Johan Sverdrup glippe for Statoil

– Må forsikre oss mot doble motiver

Før Sverdrups størrelse ble bekreftet å være så stor som den har vist seg å være, satte oljeselskapene Det norske, Lundin og Statoil i gang et utredningsarbeid for elektrifisering. De konkluderte med ikke å gå videre med dette arbeidet.

Likevel ba Olje- og energidepartementet selskapene om å fortsette arbeidet – med Statoil som leder.

Med dette som bakteppe, mener Aasland det er svært viktig at prislappene oljeselskapene selv kommer med, blir nøye gjennomgått og at de blir kvalitetssikret eksternt.

– Jeg tror det er klokt av statsråden (olje- og energiminister Tord Lien, red.anm) å merke seg dette allerede nå. Det er særdeles viktig at tallene er reelle. Det er sterke fagmiljøer som stiller seg uforstående til tallene det er snakk om nå. Vi må forsikre oss om at det ikke er noen doble motiver her, sier han.

Også Elvestuen mener det er viktig å ha i mente at oljeselskapene tidligere ikke har villet gå videre med utredningene av Utsirahøyden.

– Dette understreker behovet for å kunne gå ned i tallene, og gå inn i de forskjellige løsningene, i tillegg til en ekstern vurdering, sier Elvestuen.

Les også: Statoil ville ikke ha strømkabel til Gudrun og Sleipner

SV: Vil bli debattert

Heikki Holmås (SV) forutsetter at det ligger inne en elektrifisering av hele Utsirahøyden i konseptforslaget for Johan Sverdrup.

– Skulle det ikke være slik, forventer jeg at Tord Lien raskt gir beskjed om at det må på plass, sier Holmås, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Dersom det ikke skjer, er det ifølge Holmås ingen tvil om at Stortinget vil engasjere seg for å få til en fullelektrifisering av Utsirahøyden.

– Denne saken vil bli debattert i Stortinget før PUD-en kommer, for å si det slik, sier han.

– Jobber for en god løsning

Statoil sa til Teknisk Ukeblad før jul at de kun jobbet med elektrifiseringsløsninger som ville gi kraft fra land til hele Utsirahøyden - ikke kun til Johan Sverdrup.

Dette vil ikke Statoil lenger svare ja eller nei på om fortsatt stemmer.

– Vi jobber for å få til en god løsning som både vi, partnerne og myndighetene kan stå bak, har pressetalsmann i Statoil, Ørjan Heradstveit sagt til Teknisk Ukeblad.

Les også:

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Statoil måtte velge mer forurensende gassturbin på Gina Krog

Frykter Utsira lider samme skjebne som Mongstad  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.