KRAFT

Storselskaper satser tungt på vindkraft

Ikea vil gå i null innen 2020.

 Vindkraft er god butikk mener både Google og Ikea.
Vindkraft er god butikk mener både Google og Ikea. Bilde: Colourbox
18. nov. 2014 - 21:34

Møbelgiganten Ikea har varslet at de skal produsere like mye fornybar energi som de forbruker globalt innen 2020. Som et ledd i nå det målet, ble det tirsdag kjent at de har kjøpt et nytt vindkraftanlegg i Texas i USA.

Samme dag offentligjorde også Google at de har kjøpt et nytt vindkraftanlegg, melder Financial Times. Google har inngått en ti år lang avtale som skal sikre at deres nye dataanlegg i Eemshaven i Nederland forsynes med kun fornybar energi.

Google har tidligere satset penger på vindkraftprosjekter både i USA og Sverige. Ifølge Bloomberg kommer 35 prosent av energien selskapet forbruker nå fra fornybare kilder.

Les også: Utgiftene til Tysklands energiomlegging fortsetter å vokse

55 turbiner

Ikeas ny vindkraftanlegg i Texas har en kapasitet på 165 megawatt (MW), ifølge Forbes. Til sammenligning ble det satt i drift 97,5 MW vindkraft i Norge i hele 2013.

Anlegget består av 55 turbiner som hver gir 3 MW. Fra tidligere har møbelkjeden investert i et annet vindkraftanlegg i Illinois, og de to anleggene vil til sammen kunne levere 1.000 gigawatt-timer.

Turbinene til Ikeas nye anlegg leveres av det spanske selskapet Acciona Energy. Turbinene leveres med rotorblader på opptil 125 meter i diameter.

Les også: Toyota: Mirai er framtidens bil

Gode penger

Både Google og Ikea tenker nok på omdømmet når de nå investerer tungt i fornybar energi. Men som Googles Francois Sterin sier, så gir det også fullstendig økonomisk mening å investere i fornybar energi.

Årsaken er gunstige offentlige tilskudd.

– Investering i vindkraft kan være svært lukrativt, sier energianalytiker Peter Atherton i Liberum til Financial Times.

Ikea eier nå 279 vindturbiner i ni land etter dagens oppkjøp.

– Vi investerer i fornybar energi for å bli mer bærekraftig som selskap, men også fordi det er fornuftig økonomisk, sier Rob Olson, fungerende US-sjef i Ikea.

Les også:

Se på innsiden av skipstunnelen

Nordsjø-helikoptre får stealth-teknologi

Flyekspert: Solcellefly vil neppe endre luftfarten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.