ENERGI

Støre: Norsk havvind blir konkurransedyktig

Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland er «helt overbevist» om at havvind i norske farvann blir konkurransedyktig.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er naivt å tro at det vil bli bygd havvind uten at staten stiller opp med subsidier.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er naivt å tro at det vil bli bygd havvind uten at staten stiller opp med subsidier. Foto: Eirik Helland Urke
12. juni 2023 - 07:07

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og MDG ble nylig enige om at staten skal subsidiere den første utbyggingsfasen av Sørlige Nordsjø II med 23 milliarder kroner, før inflasjonsjustering.

– Det å tro at dette kommer opp av bakken og når samfunnsmålene de skal, uten at fellesskapet stiller opp i startfasen, det tror jeg er naivt. Da skjer det ikke, sier Støre til Dagens Næringsliv.

Støre og Aasland forsvarer havvindmilliardene langs tre linjer: Klima, kraftbehov og industriutvikling. Statsministeren mener alle hans europeiske kolleger har havvind på dagsordenen.

– Vi legger til rette for viktig kraft for norsk industri, stabilitet og forutsigbarhet, muligheter til å kutte klimautslipp og til at leverandørindustrien kan satse internasjonalt. Vi trenger kraften, skyter Aasland inn.

Regjeringen mener den har et «realistisk siktemål» om at havvindmøllene vil være driftsklare innen 2030.

EU-kommissær Kadri Simson sendte brev til Olje- og energimister Terje Aasland og resten av regjeringen tidligere i år, med en forventing om fornybardirektivet tas inn i EØS-avtalen.
Les også

Aasland har svart EU på «trusselbrev» om fornybardirektiv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.