BYGG

Store blå-motstandere hevder Røkke får milliardfortjeneste

Bare 7 prosent av arealet går til veldedige formål.

Motstandere av Kjell Inge Røkkes byggeprosjekt Det store blå i Bærum mener han kan innkassere en gevinst på 3,8 milliarder kroner dersom det blir realisert.
Motstandere av Kjell Inge Røkkes byggeprosjekt Det store blå i Bærum mener han kan innkassere en gevinst på 3,8 milliarder kroner dersom det blir realisert. Foto: NTB Scanpix

Motstandere av Kjell Inge Røkkes byggeprosjekt Det store blå i Bærum mener han kan innkassere en gevinst på 3,8 milliarder kroner dersom det blir realisert.

Byggeprisen er beregnet til 2,9 milliarder kroner, mens verdien blir anslått til 7,1 milliarder kroner, viser en beregning flere sentrale økonomer og eiendomsfolk har gjort på basis av planene.

Det er motstandere av prosjektet som har bestilt beregningene, og økonomene som har gjort dem ønsker ikke å fronte beregningene Nettavisen har fått tilgang til, offentlig.

Røkkes forslag om å bygge en 225 meter høy skyskraper er markedsført som Verdenshavenes hovedkontor på 64 etasjer. Det viktigste hinderet for å realisere bygget er kommunestyret i Bærum, som må si ja til en reguleringsplanen.

Motstanderne viser til at jo høyere Kjell Inge Røkke og hans FP Eiendom får bygge, desto større verdi får bygget.

Beregningene anslår byggekostnaden for de 100.000 kvadratmeterne til vel 2,9 milliarder kroner. Av dette går bare 7 prosent av arealet til såkalte veldedige formål.

Resten brukes på kontorer, hotell, restauranter og langtidsutleide leiligheter. I beregningen er det antatt at byggherren kan hente inn 266 millioner kroner i årlig leie på bygget.

Fratrukket en anslått tomtekostnad på 360 millioner kroner, viser regnestykket en brutto gevinst på 3,8 milliarder kroner.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.