ENERGI

Storbrann avverget

Tønsberg: Klokken 21.30 i går kveld brøt det ut brann ved Essos raffineri på Slagentangen. Det tok fyr i området ved visbrakeranlegget.

Alt av tilgjengelige mannskaper ved det lokale industrivernet og ved Vestfold Intrekommunale brannvesen ble tilkalt. Allerede etter en time var brannen slukket.

I visbreakeren omdannes det tunge bunnproduktet fra råoljedestillasjonen til lettere og mer verdifulle produkter. Dette skjer ved termisk spalting, der tungoljen utsettes for høy temperatur over en viss tid. Hjertet i prosessen er visbreakerovnen, hvor molekylknusingen foregår. Fra visbreakerovnen går det omdannede produktet inn på visbreakerens destillasjonstårn og etterbehandles som ordinær råolje.

Brann i 1991

Det er ti år siden sist det brant ved raffineriet. Da var det bensinanlegget som tok fyr. Heller ikke den gangen spredte brannen seg til andre deler av anlegget. Årsaken til brannen er ikke klarlagt, men det synes klart at plassering med god avstand mellom de forskjellige prosessanleggene, begrenser mulighetene for storbrann.

Ifølge raffineridirektør Petter Holland, vil ikke brannen gå ut over produksjonen ved anlegget, bortsett fra i visbreakeren. Denne enheten regner Holland med vil være i drift allerede i neste uke. Brannåraken er ikke klarlagt.

Esso Slagentangen har en kapasitet på å behandle 5,6 millioner tonn olje. Raffinerinet er Europas mest lønnsomme, til tross for at det har vært i drift i 40 år. En av årsakene til de gode resultatene fra Slagen raffineriet er at Esso har valgt å satse på å produsere miljødiesel ved anlegget. Dette er en spesielt svovelfattig diesel som selges i Sverige, Storbrittannia og deler av EU land.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.