T2

Stor og mektig receiver

TEST: Pioneer SC-LX86.

Pioneer SC-LX86 er Pioneers toppmodell i 2012.
Pioneer SC-LX86 er Pioneers toppmodell i 2012. Bilde: Pioneer
7. des. 2012 - 16:26
Vis mer

Vi i Watt tester produkter i stort sett alle prisklasser for å holde oss orienterte, og dermed ha muligheten til å gi kompetente råd og anbefalinger. Dette gjelder selvsagt også hjemmekinoreceivere.

Vi styrer allikevel unna innstegsproduktene fordi vi mener disse har litt for store kompromisser. Det skal dog sies at de fleste av disse vil være en bedre ide enn ferdigsydde hjemmekinopakker.

Spennvidden innen receivere er enorm, selv om det for utrente øyer kun er snakk om antall kanaler og mengden watt. Det er mye mer enn det.

I toppklassen

I denne runden skal vi se på receivere i den virkelig påkostede enden. Pioneer SC-LX86 heter modellen, og troner helt øverst i katalogen til Pioneer. SC-LX86 er en 9.2 receiver.

Det betyr at den kommer med ni innebygde effekttrinn og har to subwooferutganger.

Med ni effekttrinn har man en ganske versatil receiver med flere konfigurasjonsmuligheter. Satser man på et normalt 5.1(2) oppsett har man mulighet for å sette opp to ekstra soner med lyd.

Man kan selvsagt også gå for 7.1 med en ekstra sone eller velge å biampe frontene. Vil man bruke alle kanalene på høyttalere i hjemmekinoen kan man bruke de to ekstra forsterkerne til høyde eller breddekanaler.

Spesielt med et projektoroppsett er det å bruke høydekanaler lurt. Da kan man løfte dialogen opp slik at lyden fra frontoppsettet komme i riktig høyde i forhold til det som skjer på lerretet.

Er man ikke interessert i å henge opp alle de ekstra høyttalerne, kan man med SC-LC86 benytte seg av virtuelle høyde, bredde og bakkanaler. I tilegg finnes det en egen funksjon for virtuell dybde, så her skal det ikke stå på muligheter.

Spørsmålet man alltid bør stille seg, og prøve ut på egenhånd, er om alle ekstra høyttalere og finesser gjør noe positivt for lyden, eller om det kun er en gimmick man kan styre unna.

TEST: NAD T787: Et kraftverk av en hjemmekinoforsterker

Enorme muligheter

Det er bare å ta av seg hatten for alle de godsakene Pioneer har puttet under skallet på den nye toppmodellen. Ni effekttrinn er en ting, men det er mye mer å glede seg over. hva med åtte HDMI-innganger og tre utganger?

To av utgangene er monitor-utganger, mens den tredje er for en ekstra sone. Det er meget praktisk når man tenker på det, for da kan man sette opp en sone med både digital lyd og bilde.

Et eksempel på bruk er TV på kjøkkenet eller på soverommet. Styring trenger man heller ikke være redd for. Man kan styre receiveren både med smarttelefon, lesebrett eller PC.

Nytt i år er støtte for MHL. Dette er en ny standard for å koble Android-telefoner til receiveren. Med denne linken overtar man kontrollen av telefonen med receiverens fjernkontroll.

Kabelen har mikro-USB i den  ene enden, og HDMI i den andre. Kabelen følger med. RF-fjernkontroll er støttet, men følger ikke lenger med.

Dette kan nok komme av at man kan styre den med telefonen eller lesebrettet, så behovet er ikke lenger like stort. Receiveren kommer også med støtte for 4K pass-through, selv om det ikke eksisterer kilder ennå, vil dette komme, og da er SC-LX86 klar for dette.

En nyhet på SC-LX86 er innebygget USB-DAC. Her kan man enkelt koble PC eller Mac rett til receiveren med en USB-kabel og på den måten forbikoble PC-ens interne konvertering.

TEST: McIntosh: Hjemmekino med åtte sylindre

Oppsett

Pioneers romkorreksjon heter MCACC. Den jobber ut fra en ettpunktsmåling. Sammenlignet med Audyssey, som bruker målinger fra flere posisjoner, er vi litt glad i Pioneers variant. Den virker å være meget nøyaktig i det den foretar seg.

Den setter avstand ned til en centimeters nøyaktighet, jobber med fase, gruppeforsinkelse, stående bølger, etterklang  og akustisk EQ. Den bruker relativt god tid på jobben, men dette gjør man tross alt ikke så mange gangene, så det får vi godta.

Vi anbefaler uansett at man ser over resultatene. Vær ikke redd for å gjøre endringer. Spesielt ikke om man har et symmetrisk rom, og avstandene til høyttalerne ikke er identiske. Da kan man godt sette dette manuelt. Det er spesielt når man lytter på musikk i to kanaler at lydbildet kan falle litt sammen om disse innstillingene ikke stemmer.

Vi vil anbefale å benytte en Pioneer Blu-ray-spiller sammen med en Pioneer-receiver. Ikke bare kan man bruke én fjernkontroll, men PQLS-kretsene gjør at enhetene jobber sammen for å minimere jitter over HDMI. Jitter er mikrostøy som kommer av at timingen på signalene ikke stemmer 100 prosent.

Benytter man en BD-spiller fra Pioneer, er man dermed sikret de beste forutsetningene.

Stramt, dynamisk og engasjerende

Noe av det vi liker aller best med receiverne fra Pioneer er måten de greier å skape en engasjerende kinoopplevelse. De vil opp og frem og er ikke redde for å gi oss noen reale slag i trynet.

Det betyr at det er et klart og dedikert fokus på å gjengi de dynamiske kontrastene som er på filmens lydspor på en slik måte at vi som hører på føler oss i et med filmen. Man skal skvette opp av sofaen når det skjer brå dynamiske forandringer.

Det er jo det de jobber mot, de som lager musikk og som lydsetter en film. Ta et eksempel som filmmusikken til Jaws. Alle kjenner den kriblende og fortettede stemningen man får når musikken forteller oss at haien er i ferd med å angripe.

Vi vet hva som skjer, men det blir enormt forsterket når lyden er så til de grader til stede som den er på gode surroundoppsett. SC-LX86 har alle disse kvalitetene.

Den er ikke fet og dvask, men tørr og kontant, med klare dynamiske kraftreserver, som står parat til å klinke til. Prosesseringen tegner opp et omsluttende lydbilde som er stort, med flotte overganger mellom de forskjellige høyttalerne, slik at de fremstår som en enhet.

Det er ingen pauser når lyden panorerer fra frontrekken mot høyttalerne på siden. Det kalles sømløshet, og er en viktig egenskap for å gi oss et troverdig lydbilde. Det er også derfor man bør velge høyttalere med så lik klangkarakter som mulig.

Vi velger også alltid å bruke romkorreksjonens mulighet for å gi de andre høyttalerne så lik lydsignatur som frontene som mulig.

TEST: Lekre høyttalere på veggen

Kraftpakke

Med så mye motor som SC-LX 86 har under panseret, skal det ikke stå på krefter. Man hører aldri at den trekker etter pusten, for på alle ”normale” volum, og da mener jeg helt opp til referansevolum, har denne receiveren mer en nok krefter til å gjengi en realistisk og komplett hjemmekinoopplevelse.

Med et underskudd på krefter hører man fort at høyttalerne ikke jobber under optimale omstendigheter. Da kan det fort låte presset og komprimert.

De samme egenskapene kommer frem når den skal gjengi musikk. Den har driv og tegner opp et flott og stort lydbilde.

Skal vi tippe så må man nok opp i en god integrert forsterker på 8-9 tusen kroner for å matche de musikalske egenskapene. Det er faktisk ganske bra til å være en surroundreceiver.

Konklusjon 

Pioneer kan dette med receivere og SC-LX86 er så visst ikke noe unntak. Den låter stort og flott med timing og dynamikk som sin store forse.

Den har også så mange tekniske muligheter at man neppe vil føle seg utdatert på noen år.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Gode høyttalere for lite penger

TEST: Knallgod trådløs projektor

TEST:  En projektor i særklasse

TEST: Billige projektorer til hjemmekino  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.