KRIGEN I UKRAINA

Stoltenberg om opplæring av ukrainske piloter: – Det er helt riktig

Beslutningen om å gi ukrainske piloter opplæring i bruk av F-16-fly er riktig, men gjør ikke Nato til part i krigen, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener opplæring av ukrainske piloter sender signal om at Nato-landene vil støtte Ukraina lenge.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener opplæring av ukrainske piloter sender signal om at Nato-landene vil støtte Ukraina lenge. Foto: Heiko Junge / NTB
23. mai 2023 - 12:53

– Ukraina har rett til selvforsvar. Vi bistår Ukraina med opprettholde denne retten, sier Stoltenberg.

– Men det gjør ikke Nato og Natos allierte til part i krigen, legger han til.

USAs president Joe Biden åpnet i forrige uke for å gi ukrainske piloter opplæring i bruk av de amerikanskproduserte F-16-flyene.

EUs utenrikssjef Josep Borrell opplyste tirsdag at slik opplæring alt er i gang i flere land og navnga Polen. Det polske forsvarsdepartementet har ikke kommentert dette.

Ukraina har lenge bedt om å få slike fly fra Vesten, men har ennå ikke fått tilsagn om dette verken fra USA eller andre vestlige land.

Utenriksministrene i Nato-landene møtes i neste uke i Oslo, og krigen i Ukraina blir da et sentralt tema. Overfor NRK understreker Stoltenberg viktigheten av å videreføre den vestlige militærstøtten til landet.

– Vi støtter dem når det går bra på slagmarken, men også når det går dårlig. Vårt politiske ansvar er å være der i gode og dårlige dager for ukrainerne, sier han.

En befolkning som er mentalt forberedt på krig, virker mer avskrekkende, mener Norges Nato-ambassadør Anita Nergaard.
Les også

Nato-ambassadør: Nordmenn må forberede seg bedre på krise

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.