NYHETER

Stillas-firma siktes etter brukollaps

Politiet har tatt ut siktelse mot firmaet som sto for byggingen av stillaset på ulykkesbrua på Leangen.

To personer omkom ved bruulykken i Trondheim 8. mai.
(Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix)
To personer omkom ved bruulykken i Trondheim 8. mai. (Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix) Bilde: Tor Aage Hansen, Scanpix
31. mai 2013 - 11:13

Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier til adressa.no at Master Solutions er siktet for overtredelse av straffelovens §151.

- Vilkåret er tap av menneskeliv og ødeleggelse av fremmed eiendom. Strafferammen er på tre år, sier politiadvokaten.

Siktelsen baserer seg på politiets egen etterforskning. Master Solutions satte opp stillaset ved Rotvollhaugen bru som underentreprenør for Reinertsen.

Politiadvokat Sliper Midling understreker at ingen enkeltperson er siktet, og at dette gjelder selve foretaket.

- Selv om vi har tatt ut siktelse betyr ikke dette at firmaet har straffskyld, sier Sliper Midling til adressa.no.

Daglig leder Levin Sverre Nestvold i Master Solutions sier til adressa.no at han regner med at en siktelse kan være normal prosedyre i en slik etterforskning. Firmaet vil avvente hva som skjer videre i etterforskningen.

 

Mangelfull avstivning

Mangelfull avstiving av det midtre reisverket forårsaket brukollapsen i Trondheim, ifølge entreprenøren Reinertsen. Firmaet innfører flere sikkerhetstiltak etter ulykken, skriver NTB.

To personer omkom da flere hundre tonn armeringsjern og sement falt med på en trafikkert vei ved Leangen 8. mai.

Under gjennomgangen av granskingen fredag ønsket ikke Kristian Reinertsen, direktør for entreprenørdivisjonen i selskapet, å kommentere hva som ligger bak den mangelfulle avstivningen. Han viser til den pågående politietterforskningen, ifølge NTB.

Morten Bjerkås, leder for Reinertsens teknologiavdeling, tok under pressekonferansen fredag for seg de mulige årsakene som selskapet har sett på.

– Undersøkelser viste at på støpedagen var reisverket utnyttet til halve sin kapasitet. Ingen varsellamper lyste, fortalte Bjerkås.

SINTEF Byggforsk har bistått entreprenøren i granskingen. Brua kollapset klokka 14.24, og den maksimale belastningen på det midtre reisverket ble nådd før begge veifelt var fylt av betong, heter det i rapporten.

– Hadde vi holdt på en halvtime til, hadde det gått bra, fortalte Bjerkås.

Både politiet, Vegvesenet og Arbeidstilsynet utfører egne granskinger og etterforskning i saken.

Etter ulykken har Reinertsen innført flere konkrete tiltak. Blant annet skal en tredjepart komme inn og kontrollere midlertidige reisverk av samme type som det som kollapset. Et annet tiltak er å stanse trafikken på steder før det foregår støping med betong, slik det gjorde på ulykkesstedet. Dessuten etablerer Reinertsen en egen gruppe for teknisk sikkerhet, ifølge NTB.

Før brukollapsen hadde Statens vegvesen flere ganger påpekt feil og mangler i arbeidet, skriver E24. I en kontrollmelding fra Statens vegvesen i november i fjor heter det at det flere ganger er blitt observert og bemerket at stillasene på anlegget ikke var riktig utført, eller mangelfullt satt opp. Samtidig jobbet arbeidere fra Reinertsens polske underselskap på stillaset.

Dagen etter det var gitt beskjed om at dette måtte utbedres omgående, var det ikke gjort. Vegvesenet skriver i sin melding at «støpingen har blitt utført fra et ikke godkjent stillas. Dette har også forekommet ved tidligere støp.»

De to omkomne i ulykken ved Leangen var 53 år gamle Kjell Magnar Olsen fra Levanger, som arbeidet på stedet, og 37 år gamle Ingeborg Gundersen fra Brekken i Røros. Hun kjørte på veien under brua da den raste sammen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.