OLJE OG GASS

Stengte oljebrønner uten å si ifra

STENGTE NED: Statoil stengte ned 50 brønner på Gullfaksfeltet i fjor høst, uten å gi beskjed til Petroleumstilsynet.
STENGTE NED: Statoil stengte ned 50 brønner på Gullfaksfeltet i fjor høst, uten å gi beskjed til Petroleumstilsynet. Bilde: Øivind Hagen/Statoil
29. jan. 2011 - 10:58

– Statoil har ikke varslingsplikt hver gang de stenger ned en brønn. Men når de stenger ned i et slikt omfang på et felt hvor brønnsikkerheten har vært en stor sak en stund, ville det vært naturlig å informere tilsynsmyndighetene, sier pressekontakt Ole-Johan Faret i Petroleumstilsynet til Stavanger Aftenblad.

Les også: Antallet gasslekkasjer øker

Fryktet lekkasjer

Det var frykt for lekkasjer som var årsaken til at brønnene ble stengt. Undersøkelser viste at 20 av brønnene på feltet var i så dårlig stand at risikoen for lekkasjer ble betegnet som stor.

Selv om stengningen skjedde i fjor høst, ble ikke Petroleumstilsynet skikkelig orientert om saken før fredag denne uken. I et møte med Statoil ble det da konkludert med at driften på feltet var forsvarlig.

Risikoekspert advarer mot økende fare:<br/> – Oljebransjen må bli bedre på risikostyring

Oppdaget av politiet

Statoil mener tilsynet delvis ble orientert om saken i midten av desember, men da hadde arbeidet med å stenge brønnene allerede pågått i et halvt år.

Opplysningene om lekkasjefaren på Gullfaksfeltet kommer samtidig som det pågår politietterforskning av en nestenulykke på feltet i mai i fjor.

Les også: Hadde ingen plan for å drepe brønnen

Gullfaks A, B og C er samlet et gigantfelt i Nordsjøen som på det meste produserte over 600.000 fat olje i døgnet. Produksjonen har pågått siden 1986.

Helge Lund varsler energikrise: <br/> – Klarer ikke å produsere nok olje

Les også:

Politiet starter etterforskning av Statoil

Ptil med knusende Gullfaks-rapport

Gullfaks B blir gransket

Advarer mot Gullfaks-tilstander i Lofoten

Sjefen for brønnproblemene: <br/> – Vi endrer praksis på Gullfaks

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.