Statoil er tiltalt for brudd på vanntillatelsene knyttet til oljesandproduksjon i provinsen Alberta.
– Aktor opplyste om dette på rettsmøtet onsdag og ba om tid til 21. november med å komme med et forslag til straffereaksjon, opplyser leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til NTB.
Påtalemyndigheten legger opp til at saken vil munne ut i såkalt «creative sentencing», en vanlig brukt straffeform i miljøsaker i Canada.
Les også: Ny runde i oljesandsaken
Statoil avventer rettsprosessen
– Det kan være snakk om blant annet kunnskapsoverføring, slik at hele industrien kan ta lærdom av det som har skjedd, forklarer informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil. Et selskap kan også straffes økonomisk som en del av en slik kreativ straff, men pengene kan samtidig øremerkes utdannings- eller forskningsprosjekter eller heving av standardene i industrien.
Pedersen ønsker ikke å gå inn på detaljene i hvilke innrømmelser selskapet har gjort.
– Jeg synes ikke det blir riktig av hensyn til rettsprosessen som fortsatt pågår i Canada. Vi har hele tiden ønsket å være åpne og gi informasjon for å klarlegge alle fakta i saken. Nå viser prosessen at vi har brutt våre vanntillatelser ved flere tilfeller i 2008 og 2009, sier han.
Les også: Vil ikke trekke Statoil ut av oljesandprosjekt
Venter redusert omfang
Gulowsen i Greenpeace sier han har fått det forklart i Canada at aktors fremlegging onsdag innebærer at Statoil vil innrømme skyld for hele tiltalen.
– Ettersom de ikke diskuterte de ulike punktene i retten, vil det være snakk om hele pakka her, sier Greenpeace-lederen.
Statoil er tiltalt for 16 brudd på vanntillatelsene selskapet har i forbindelse med utvinning av oljesand og for å ha gitt uriktig eller villedende informasjon i saken.
– Vår forventning er at det endelige antallet vile være vesentlig lavere enn de opprinnelige 19, er Pedersens kommentar til omfanget av tiltalen og det ventede resultatet av saken.
Les også: Statoil Canada anklaget for lovbrudd
– Nok en spiker i kista
Gulowsen og Greenpeace mener rettssaken også er et argument for at Statoil bør trekke seg ut av oljesandvirksomheten.
– Statoil har skrytt av at de er best i klassen, men dette er en grotesk industri. Vi mener denne saken er nok en spiker i kista for selskapets engasjement i Canada, sier Gulowsen.
Greenpeace-lederen synes heller Statoil skal konsentrere seg om oljeutvinning til havs og det nye funnet som er gjort utenfor norskekysten.
– Jeg tror alle er best tjent med at Statoil holder seg til det de kan, i stedet for å dra på eventyr i den canadiske skogen.