OLJE OG GASS

Statoil selger oljefelt for nesten 16 milliarder

– Statoil får en god pris, og de trenger pengene.

REALISERER VERDIER: Helge Lund i Statoil.
REALISERER VERDIER: Helge Lund i Statoil. Bilde: Peder Qvale
19. aug. 2013 - 11:23

Statoil selger seg ned i Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel, og selger hele sin eierandel i Schiehallion og Rosebank på britisk sokkel.

Østerrikske OMV kjøper andelene for 15,7 milliarder kroner.

Statoil opplyser at selskapet reduserer eierandelen i Gullfaks fra 70 til 51 prosent og går fra 75 til 51 prosent i Gudrun. Selskapet beholder operatøransvaret for begge feltene.

Les også: 1000 milliarder kroner å tjene på norsk sokkel

Realiserer verdier

– Med denne transaksjonen realiserer vi verdier skapt gjennom utvikling av Statoils eiendeler. Samtidig frigjør vi kapital for investeringer i prosjekter med høy avkastning i våre kjerneområder, inkludert de nye funnene på norsk sokkel, sier konsernsjef Helge Lund.

I tillegg til kontantoppgjøret på 2,65 milliarder dollar innebærer avtalen med det østerrikske olje- og gasselskapet en betinget betaling til Statoil og innleder et partnerskap mellom de to selskapene. Statoil og OMV planlegger å samarbeide om letemuligheter i Norge, Storbritannia og Færøyene, samt utvikling av teknologier for økt oljeutvinning.

Øker på britisk sokkel

– OMV er allerede en verdsatt partner på feltene Edvard Grieg og Aasta Hansteen, og denne avtalen gir oss muligheten til å videreutvikle samarbeidet mellom våre to selskaper, sier Lund.

Selv om Statoil selger seg ut av to britiske felt hvor det ikke er operatør, skal selskapet øke aktiviteten på britisk sokkel.

Lav aksjekurs

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities ser på salget delvis som et svar på at Statoils aksjekurs er lav, sammenlignet med verdiene selskapet sitter på.

– Salget er en respons på investorbekymringer for at Statoil må ta opp lån for å øke investeringene framover, og en aksjemarkedutvikling som ikke reflekterer verdien av de underliggende felt. Aksjemarkedet svinger mot kortsiktig utbytte framfor langsiktig vekst, sier Omdal.

Trenger pengene

Nedsalget til 51 prosent i oljefeltene Gullfaks og Gudrun og salget av eierandeler i to felt på britisk sokkel bringer rundt 15,5 milliarder kroner inn i kassa. Statoil reduserer også sine investeringsforpliktelser med 7 milliarder kroner i framtiden.

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier ser tre gode grunner til nedsalget.

– Statoil får en god pris. De trenger pengene. Statoil står foran store investeringer. Så kan en spørre om de selger unna litt av det langsiktige arvesølvet på hjemmebane, sier Olaisen.

Betydelige verdier

Også Trond Omdal mener prisen Statoil oppnår er god og føyer seg inn i en trend der selskapene får gode priser for å selge større felt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Prisen de oppnår er meget god. Den ligger 50 prosent over vår verdivurdering av selskapet med en oljepris på 110 dollar. De realiserer betydelige verdier med dette salget, sier Omdal.

Les også:

Derfor er Aasta Hansteen et risikoprosjekt

Her er tallene som viser at norske verft er billigere enn asiatiske

Sikrer seg mot brønnhendelser  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.