OLJE OG GASS

Statoil har funnet opp mot 50 millioner fat ved Johan Castberg

Barentshavet: West Hercules har funnet olje i det tredje prospektet i den pågående letekampanjen rundt Johan Castberg. Skavl kan gi ytterligere 50 millioner fat til utbyggingen. Foto: Statoil
Barentshavet: West Hercules har funnet olje i det tredje prospektet i den pågående letekampanjen rundt Johan Castberg. Skavl kan gi ytterligere 50 millioner fat til utbyggingen. Foto: Statoil Bilde: Ole Jørgen Bratland/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. des. 2013 - 08:56

Statoil melder i dag at Skavl-brønnen inneholder mellom 20 og 50 millioner fat olje. Dette er den tredje av totalt fire brønner i boreprogrammet rundt det utsatte Johan Castberg-prosjektet i 2013.

Årsaken til utsettelsen var ifølge Statoil flere ting, blant annet skatteendringene og ressursusikkerheten. Denne usikkerheten ble ikke mindre ved de to forrige letebrønnene i området; Nunatak og Iskrystall, som kun inneholdt små mengder gasss.

Skavl påviste derimot en 22 meter gasskolonne og en 23 meter oljekolonne i Tubåen-formasjonen av jura alder, og en 133 meter oljekolonne i Fruholmen-formasjonen av trias alder.

Fortsetter i 2014

– Statoil legger ned mye arbeid i å påvise ytterligere oljeressurser i Johan Castberg-området for å gjøre feltutviklingsprosjektet mer robust. Vi er glade for å se at arbeidet nå gir gevinst, sier Gro G. Haatvedt, Statoils letedirektør for norsk sokkel.

– Skavl var den tredje av fire brønner i Johan Castberg-området som ligger i vår boreplan for i år. De første to brønnene påviste kun gass, men vi vet av erfaring at det krever målbevissthet og utholdenhet å lykkes i Barentshavet. Det er også oppmuntrende at vi har påvist en ny letemodell i området med oljefunnet i Fruholmen-formasjonen, noe som vil bli fulgt opp i framtidig letearbeid, sier Haatvedt.

Statoil vil ifølge meldingen fortsette letingen etter oljeressurser i Johan Castberg-området. Etter å ha fullført boringen i Skavl vil boreriggen bevege seg 16 kilometer nordover for å bore i Kramsnø, som er det siste av de fire prospektene som etter planen skal undersøkes i 2013.

Letearbeidet rundt Castberg fortsetter i 2014, opplyser Statoil.

– Vi arbeider tett med våre lisenspartnere for å lage en plan for videre leteboring i Johan Castberg-området. Drivis-prospektet er allerede godkjent for boring i 2014, og vi vurderer nå flere andre muligheter, sier Haatvedt.

Les også: Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B

Mer krevende

– Det er positivt at vi har påvist tilleggsressurser i Johan Castberg-området. Vi vil nå evaluere om funnet kan tas inn som en del av utviklingen av Johan Castberg-feltet. Samtidig fortsetter arbeidet med å modne ressursbasen og feltutviklingsplanene i prosjektet. Endringer i skattemessige rammebetingelser er en av komponentene som har gjort prosjektet mer krevende, sier Erik Strand Tellefsen, Statoils direktør for feltutvikling i Nord-Norge.

Statoil er operatør for utvinningstillatelse 532 med en eierandel på 50 prosent. Lisenspartnerne er Eni Norge AS (30 prosent) og Petoro AS (20 prosent).

Les også:

– Oljebransjen har fundamentale utfordringer på lønnsomhet

Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen

Slik kan norsk sokkel bli billigere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.