OLJE OG GASS

Statoil har funnet gass nær Wisting

I Gemini Nord-brønnen.

Statoil gjorde et lite gass- og oljefunn i Gemini Nord, langt mindre enn det de hadde håpet på.
Statoil gjorde et lite gass- og oljefunn i Gemini Nord, langt mindre enn det de hadde håpet på. Bilde: Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
7. aug. 2017 - 09:10

Statoil startet den kontroversielle borekampanjen i Barentshavet med et oljefunn i Kayak-brønnen, men de to etterfølgende brønnene har langt fra innfridd. 

Statoil og partnerne OMV og Petoro melder i dag at de har gjort et lite gassfunn i Gemini Nord-brønnen nordøst for Wisting-funnet i Barentshavet. Brønnen påviste også olje, men funnet er ikke lønnsomt per i dag, opplyser Oljedirektoratet

Brønnen inneholder omkring 2-6 millioner fat oljeekvivalenter med gass. I tillegg ble det påvist omkring 0,5-2 millioner fat utvinnbar olje.  

Innfridde ikke

– Ambisjonen for brønnen var å påvise ytterligere oljeressurser i nærheten av Wisting-funnet, men som for Blåmann-brønnen, fant vi gass, sier Jez Averty, letedirektør for Norge og Storbritannia.

Brønnen er boret om lag 35 kilometer nordøst for Wisting-funnet i Barentshavet.

– Selv om hovedkonklusjonen er at det ikke er et drivverdig gassfunn, gir brønnresultatene grunn til forsiktig optimisme om ytterligere potensial både innenfor denne lisensen og i Hoop-området, tilføyer Averty.  

Dette er tredje funn i Statoils letekampanje i Barentshavet i 2017, der oljefunnet Kayak ble kunngjort 3. juli og gassfunnet Blåmann 17. juli. 

Skal videre til Korpfjell

Som Gemini Nord inneholdt ikke Blåmann de volumene Statoil hadde håpet på, også det var et lite gassfunn. 

– Dette var ikke det resultatet vi hadde håpet på, uttalte Averty da. 

Kayak-brønnen var en større suksess, et oljefunn på mellom 25 og 50 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, somvil bli vurdert for utbygging mot Johan Castberg-feltet.

Borekampanjen til Statoil i Barentshavet er kontroversiell, på grunn av hekkende sjøfugl i enkelte områder. 

Statoil fortsetter nå til neste brønn i borekampanjen, i Korpfjell-prospektet. Denne brønnen blir sett på som en av de mest spennende på norsk sokkel på lang tid. Mulighetene for å finne noe blir sett på som relativt lavt, men dersom Statoil treffer blink skal potensialet være enormt.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.