OLJE OG GASS

Statoil fortsetter Castberg-skuffelsen i Barentshavet

Oljen fra Johan Castberg har vært planlagt ilandført på Veidnes. Men Statoil måtte legge Castberg-planene på is.
Oljen fra Johan Castberg har vært planlagt ilandført på Veidnes. Men Statoil måtte legge Castberg-planene på is. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. feb. 2014 - 10:03

Statoil melder i dag at de har gjort et lite gassfunn i Kramsnø-prospektet i Barentshavet.

Prospektet er den fjerde av totalt fem letebrønner for å finne tilleggsressurser til oljefeltet Johan Castberg. Men det har vist seg å være vanskelig.

Gass, gass, gass

Statoil la nemlig Castberg-planene sine på is for å kunne gjøre utbyggingen mer robust – blant annet på grunn av usikkerhet i ressursanslaget og myndighetenes skatteskjerpelser på sokkelen.

Nå har selskapet boret de fire første brønnene: Nunatak, som var et lite gassfunn, Skavl-brønnen som var et oljefunn på mellom 20 og 50 millioner fat, og Iskrystall som inneholdt mellom 6 og 25 millioner fat oljeekvivalenter i form av gass.

Også i Kramsnø ble det kun funnet gass – ifølge Oljedirektoratet tilsvarende omkring 25 millioner fat oljeekvivalenter.

Men det er ikke gass Statoil har vært ute etter. De har ønsket seg mer olje. Det hadde også interesseorganisasjonen Petro Arctic.

Les også: Ekspert mener verdens største gassfelt til havs kan bli liggende urørt

– Vil være overraskende

– Jo, dette er en skuffelse. Men samtidig vet vi at det er mer normalt ikke å gjøre funn, enn det er å gjøre funn. Det er fortsatt mye å lete på i Barentshavet, sier styreleder Arvid Jensen til Teknisk Ukeblad.

Han er likevel fortsatt ganske sikker på at Castberg-utbyggingen kommer til å bli realisert - og champagnen står fortsatt på kjøl.

– Det skal letes mer på Johan Castberg. Og vi ser at det er knyttet usikkerhet til mange prosjekter, ikke bare Castberg. Dette er et så stort funn at det vil være overraskende om det ikke blir bygget ut, sier Jensen videre.

West Hercules har vært i aksjon for Statoil i lenger tid nå, og har akkurat gjort et skuffende gassfunn i Kramsnø-prospektet.
West Hercules har vært i aksjon for Statoil i lenger tid nå, og har akkurat gjort et skuffende gassfunn i Kramsnø-prospektet.

– Kan ta lenger tid

Også olje-analytiker i Arctic Securities, Trond Omdal, sier at borekampanjen rundt Castberg har vært skuffende.

– Siden det stort sett bare har blitt gass, er dette skuffende. Men de skal bore en brønn til. Samtidig mener vi at utbyggingen fortsatt vil være lønnsom, sier Omdal, og forklarer.

– Selskapet har selv sagt at det må være større enn 300 millioner fat for å få lønnsomhet. Den nedre rangen på estimatene er på rundt 400 millioner fat. Så vi tror at det blir utvikling av feltet, men at det kan ta lenger tid, sier han.

Les også: Denne kan pumpe opp gass verdt 170 milliarder kroner

Kun ett oljefunn

Statoil selv skriver i sin melding at de nå er i ferd med avslutte kampanjen rundt Castberg.

– Vi nærmer oss avslutningen av denne letekampanjen. Av de fire brønnene som er boret hittil er det dessverre bare én som har ført til oljefunn. Det siste prospektet vi skal teste i letekampanjen er Drivis, og vi starter boringen rett etter at vi har fullført Kramsnø, sier Irene Rummelhoff, Statoils letedirektør for norsk sokkel.

Kramsnø ligger i utvinningstillatelse 532, der Statoil er operatør med en eierandel på 50 prosent. De andre rettighetshaverne er Eni Norge AS (30 prosent) og Petoro AS (20 prosent).

Les også:

Starter opp mastergrad i naturgassteknologi

Bare usikkerheten på Sverdrup tilsvarer oljen i Goliat, Ivar Aasen, Edvard Grieg, Gina Krog og Gudrun

Her er Statoils «subsea-dödare»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.