OLJE OG GASS

Statoil får ikke kinesisk skifergass

– Hadde det ikke vært for fredsprisen, hadde vi vært der, sier Statoil-direktør.

Statoil ønsker seg kinesisk skifergass, men får ikke innpass.
Statoil ønsker seg kinesisk skifergass, men får ikke innpass. Bilde: Chesapeake Energy
30. aug. 2012 - 13:46

Stavanger: Statoil satser tungt på ukonvensjonelle hydrokarbonressurser, og er nå i ferd med å trappe opp produksjonen i Nord-Amerika fra under 100.000 fat oljeekvivalenter per dag til mer enn 500.000 fat i 2020. En viktig del av veksten stammer fra kjøpet av andeler i oljeforekomstene Bakken og Three Forks i Nord-Dakota.

Under ONS torsdag snakket selskapets direktør for Statoils landbaserte operasjoner i USA, Torstein Hole, og direktør for nye forretningsmuligheter, Atle Rettedal, om hvordan selskapet anser de ukonvensjonelle ressursenes inntog på det globale energimarkedet.

Les også: BP tror ikke på peak-oil

– Må ikke undervurdere viktigheten

Ukonvensjonelle ressurser utgjør ifølge selskapet 25 prosent av de uoppdagede ressursene i verden.

– Man må ikke undervurdere viktigheten av ukonvensjonelle ressurser. Det vil spille en viktig rolle i tiden som kommer, sier Rettedal.

Les også: Statoil sliter med oljesandmålene

Intens jakt på land

USA har i dag kommet lengst innen utviklingen av ressursene, men flere land er identifisert som svært prospektive for skifergass.

– Det foregår en intens jakt på landareal, og noen land har samme ressursestimater som USA. Vi jobber aktivt med å se på andre land som vi kan etablere oss i for skifergassutvinning. Noen land vil ha betydelig skifergassproduksjon i fremtiden, sier Rettedal.

Les også: Statoils skifergass-partner i store problemer

Fredsprisen gjør det vanskelig

Statoil har gjort store fremstøt mot Kina, for å få en bit av de enorme skifergassreservene i landet. Men etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo, har Kina vært tilbakeholdne mot Norge.

Les også: Kina holder tilbake skifergass

Rettedal legger ikke skjul på at fredsprisen har gjort det vanskelig for selskapet.

– Vi hadde nok vært inne i kinesisk skifergass, hadde det ikke vært for fredsprisen, sier han til Teknisk Ukeblad.

Helge Lund: – Vi driver vår virksomhet i flomlys

Enorme reserver

Kina har som mål at ti prosent av energimiksen skal komme fra gass i 2020, opp fra nåværende fire prosent. Det er langt under gjennomsnittet på verdensbasis og i Asia, som har 11 prosent.

Det er estimert at Kina sitter på rundt 30 milliarder kubikkmeter med skifergass, men landet mangler teknologi og erfaring for å kunne utvinne ressursene optimalt.

Statoil har ingen konkrete planer om hvordan de skal bedre forholdene med Kina, men håper forholdene bedrer seg.

Les også:

Norsk teknologi skal gi gass-suksess i Australia

Norge blir ingen gassnasjon  

Skaffer erfaring

Kinesiske selskaper søker seg derfor utenlands for å skaffe seg erfaring og importere teknologi, senest i Nord-Amerika. I desember kjøpte China National Offshore Oil Company (CNOOC) seg inn i Chesapeake Energys Niobara skifergassprosjekt. Det åpner for teknologioverføring og gir CNOOC et fortrinn i sitt eget hjemland.

I 2009 inngikk USA og Kina en avtale om å utveksle skifergassteknologi og promotere bilaterale investeringer i skifergassindustrien.

Les også:

Kina vil ha 20.000 LNG-skip

Obama vil satse på skifergass

LNG – en viktig energikilde  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.