KRAFT

Statnett tar i bruk komposittmaster for første gang

«Vedlikeholdsfritt»: Med komposittmaster slipper nettselskap å forholde seg til råteskader og skader fra stokkmaur og hakkespett. Men Statnett har foreløpig ingen planer om å bruke komposittmaster på høyere spenningsnivå enn 132 kV. ⇥Foto: Melbye
«Vedlikeholdsfritt»: Med komposittmaster slipper nettselskap å forholde seg til råteskader og skader fra stokkmaur og hakkespett. Men Statnett har foreløpig ingen planer om å bruke komposittmaster på høyere spenningsnivå enn 132 kV. ⇥Foto: Melbye Bilde: Melbye
15. nov. 2013 - 08:46

EU jobber med et potensielt forbud mot kreo­sot­, noe som vil ramme nettselskapenes hyppige bruk av kreosot­impregnerte tremaster.

Selskap som BKK nett og Skagerak nett har allerede startet testing av et alternativt materiale; komposittmaster bestående av polyuretan­harpiks og glassfiber.

Nå har for første gang også den norske sentralnettoperatøren tatt det nye mastematerialet i bruk.

– Vi ønsker å prøve ut nytt materiale. Leverandørene skryter gjerne av hvor mye komposittmastene tåler, derfor har vi montert komposittmastene i nord, hvor været er hardt og det er veldig kaldt. Der skal de testes ut før vi eventuelt bruker mastene i flere nettprosjekter, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Berit Erdal.

Lavere spenningsnivå

Statnett bruker tradisjonelt bare stål i master i kraftlinjer på høyere spenningsnivå.

Men da selskapet overtok Varanger kraftnetts konsesjon for 132 kV-linjen mellom Varangerbotn og Skogfoss, valgte de å erstatte fire av de tradisjonelle kreosotimpregnerte tremastene med komposittmaster.

– Vi har ingen planer om å utvide forsøket til høyere spenningsnivå. Vi skal følge med disse fire mastene gjennom årenes løp, sier prosjektleder Astor Aspeli.

Les også: Arbeidere på Hardanger-linjen ble innlosjert i telt

Lang levetid

Selv om komposittmastene gjerne er dobbelt så kostbare som tremaster, og koster mellom 40.000-60.000 kroner stykket, skal materialet ha mange fordeler.

De selges inn som tilnærmet vedlikeholdsfrie med en levetid på inntil 120 år, sammenlignet med 70 års levetid for tre­master og 100 år for stålmaster. Produsenten er canadisk og den norske forhandleren er Melbye Skandinavia.

Det store innsparingspotensialet vil være i installeringsfasen. Mastene er langt lettere enn tremaster, noe som kan redusere bruk av helikopter for transport i byggeperioden.

– Montasjetiden skal ideelt sett være veldig kort, fordi hele konstruksjonen kan løftes med helikopter og settes ned i prefabrikkerte hull i bakken. Vi har imidlertid brukt tradisjonell fundamentering for tremaster, for vi vil se hvordan mastene opptrer med denne metoden, sier Aspeli.

Les også: Her oppgraderer de høyspentlinjene uten å skru av strømmen

- Mer miljøvennlig: Fordi kompositt anses å være et mer miljøvennlig materiale, kan nettselskap unngå potensiell bekymring for avrenning fra kreosotimpregnerte tremaster. Foto: Melbye
- Mer miljøvennlig: Fordi kompositt anses å være et mer miljøvennlig materiale, kan nettselskap unngå potensiell bekymring for avrenning fra kreosotimpregnerte tremaster. Foto: Melbye

På løsmasser

Tre av komposittmastene er satt opp ved Reppen grustak i Nesseby i Finnmark, mens den siste er oppført ved Skogfoss, hvor det ofte er svært kaldt vinterstid.

Mastene er satt opp på løsmasser. For å unngå sår og skader er det benyttet en fiberduk mellom mast og fundamentering.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tre ulike fundamenteringstyper er brukt for å finne beste alternativ for komposittmaster.

Les også:

– Norge er et batteri uten tilkobling til Europas fornybarmotor

Mange fjordspenn vil stå uten flymerking helt til våren

Nettselskapene skal ikke lenger få sløse uten å tape penger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.