ENERGI

Statkraft-sjefen: – Norge er ikke tjent med energiøyer i Nordsjøen

– Energiøyer blir som tollstasjoner som tar mye av inntektene, sier Statkrafts konsernsjef.

Norge deltok ikke på europeisk toppmøte om havvind og energiøyer. Vi burde vært der, men vi trenger ikke energiøyer, mener Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.
Norge deltok ikke på europeisk toppmøte om havvind og energiøyer. Vi burde vært der, men vi trenger ikke energiøyer, mener Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. Foto: Eirik Helland Urke

– Norge er ikke tjent med å knytte oss til energiøyer i Nordsjøen.

Det sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen til TU.

I mai var Danmark vertskap for et toppmøte om havvind i Nordsjøen, hvor både Belgia, Nederland og Tyskland deltok. Norge var derimot ikke invitert.

Det danske klima-, energi- og forsyningsministeriet skriver til DN at de inviterte var land som har inngått konkrete samarbeidsavtaler om energiøyer. Også Norge har blitt invitert til samarbeid om dette, men har så langt ikke svart. 

– Vil fungere som tollstasjoner

Nå sier Statkraft-sjefen at det heller ikke er ønskelig for Norge å sende sin havvind til felles-europeiske energiøyer:

– Energiøyer vil fungere som tollstasjoner, sier Rynning-Tønnesen.

– Energiøyene vil bli et eget prisområde, basert på snittet av prisen i de landene som er knyttet til øyene. Da vil Norge få halvparten prisforskjellen mellom energiøyene og land. Da er det mer lønnsomt å knytte seg direkte til et annet land og få halvparten av hele prisforskjellen, forklarer Rynning-Tønnesen.

– Nå planlegges det havnett over hele Nordsjøen. Vil ikke Norge måtte knytte seg til dette?

– Nei. Vi har jo ikke gassøyer. Gassrørene går direkte fra Norge til landene vi eksporterer til. 

Burde vært på møtet

I et internt notat som DN har fått innsyn i, advarer den norske ambassaden i København om konsekvensene av at Norge ikke deltok på det topptunge havvindmøtet i Esbjerg.

«Når det snakkes om Nordsjøen som Europas grønne kraftverk uten at Norge er med, innebærer det at Danmark er i ferd med å ta en lederposisjon som kan være vanskelig å innhente», står det i notatet som er sendt hjem til regjeringen i Norge. 

 Også Statkraft-sjefen mener at den norske regjeringen burde deltatt:

– Det er alltid bra å være til stede, og det er smart å samarbeide med nabolandene. Men ikke nødvendigvis om energiøyer, sier Rynning-Tønnesen.

Han argumenterer med at Norge er en slags «energihalvøy» i seg selv, fordi den norske vannkraften både kan lagre energi og stå for de tjenestene som en kunstig energiøy vil gjøre.

Statnett: Det blir et felles havnett

– Det er klart for alle at vi kommer til å ende opp i et masket nett i Nordsjøen. På veien dit vil vi ha radialer, hybridkabler, energiøyer og huber, men vi ender i et masket nett. Det er vi sikre på, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Henrik Glette.

Han sier at man nå er i en fase av utviklingen av havvind «hvor det kommer mange alternativer og mange innspill fra ulike aktører med ulike interesser».

– Men må Norge være med i et slikt felles havnett?

– Det blir et felles havnett i Nordsjøen. Vår oppgave er å finne de beste løsningene for Norge på veien dit.

– Strøm er en unik vare fordi den er helt momentan. Så å få mer væravhengige - og langt større - energisystemer til å henge sammen på en god måte, er nøkkelen til å lykkes, sier Glette. 

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.