PODKAST

Statkraft ser håp for kloden

Statkraft har tittet i krystallkula og funnet at vi kan styre unna de verste klimakonsekvensene.

Forfattere: Senioranalytiker, siv. ingeniør Mari Grooss Viddal og leder for global energiutvikling, siv. ingeniør Gry J. Åmodt står bak Statkrafts lavutslippscenario 2020.
Forfattere: Senioranalytiker, siv. ingeniør Mari Grooss Viddal og leder for global energiutvikling, siv. ingeniør Gry J. Åmodt står bak Statkrafts lavutslippscenario 2020. Foto: Odd Richard Valmot
1. okt. 2020 - 20:30

Hvert år gir Statkraft ut sitt lavutslippscenario. Generelt er de optimistiske, men for hvert år som går får de mer belegg for spådommene mot 2050. Det året skal vi bruke 25 prosent mer elektrisk energi enn vi gjør i dag, og vi kommer i mål under tograderstreken.

Stadig mer av det som investeres i ny kraftforsyning går til fornybar energi. Nå er det rundt ¾ av investeringene og det er kanskje ikke så rart. Prisfallet på utstyret fortsetter å falle og drivstoffet er gratis. Da blir det vanskelig å regne hjem kullkraft. Det har finansnæringen forstått og priser inn stadig mer risiko på fossil energi.

Statkraft regner med at batteriprisen vil falle 70 prosent mot 2050. Da vil det påvirke mye mer enn transport. Storskala lagring av energi i nettet vil gjøre det lettere å innføre mer fornybart.

I dag snakker vi med senioranalytiker, siv. ingeniør Mari Grooss Viddal og leder for global energiutvikling, siv. ingeniør Gry J. Åmodt

Hele rapporten finner du her.

Podkasten «Teknisk Sett – Moberg & Valmot»

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett – Moberg & Valmot. 

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

De fleste elbilmodeller tåler temperaturer ned til minus 40 før de nekter å starte. Her fra vintertest i 2023 der elbiler ble testet i kuldekammer og noen fikk startproblemer på grunn av flatt 12-voltsbatteri.
Les også

Sprengkulde tapper bilbatteriet: – Står du der i småsko og tynne klær, har du et problem

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.