OLJE OG GASS

Staten sikret seg "Gullblokka"

SÅ MULIGHETEN: Erik Haugane i Det norske stiller spørsmål til statens store andel i Skrugard.
SÅ MULIGHETEN: Erik Haugane i Det norske stiller spørsmål til statens store andel i Skrugard. Bilde: Ole K Helgesen
Maiken Ree, Ole K. HelgesenMaiken Ree, Ole K. Helgesen
11. apr. 2011 - 12:51

Skrugard:

 • Fredag 1. april kunngjorde Statoil at de hadde gjort et betydelig hydrokarbonfunn på Skrugard-prospektet i Barentshavet.
 • Selskapet anslår at funnet er på mellom 150 til 250 millioner fat oljeekvivalenter, med et oppsidepotensial på 500 millioner fat o.e.
 • Det vil i så fall tilsvare to Goliat-felt.
 • Dersom estimatene innfrir, kan Skrugard bli en selvstendig utbygging.
 • Skrugard-operatør er Statoil med 50 prosent eierskap, Eni med 30 prosent andel og Petoro med 20 prosent
 • Det er boret over 80 brønner i Barentshavet, men kun to funn har vært gjort, men Snøhvit som eneste feltsenter i produksjon og Enis Goliat-felt under utbygging.
 • Skrugard-funnet ble gjort gjennom brønnbanen 7220/8-1, som er den første brønnen som er boret i lisens 532.
 • Blokken var den mest omsøkte under 20. konsesjonsrunde, og har blitt kalt Gullblokka.
 • Brønnen ble boret av riggen Polar Pioneer, om lag 110 kilometer nord for Snøhvitfeltet.
 • Funnet er et betydelig gjennombrudd for frontier-leting i Barentshavet, og åpner en ny oljeprovins.
 • Statoil kaller funnet det viktigste som har skjedd på ti år.

HAMMERFEST: Den norske stat AS sikret seg 70 prosent eierskap i lisens 532 under tildeling av 20. konsesjonsrunde i 2009. Lisensen inneholder blant annet Skrugard-funnet, som ligger i blokken som oljebransjen kaller "Gullblokka". Seismikken av Skrugard var svært lovende, og det var uvanlig mange såkalte flatflekker, som representerer stor sannsynlighet for spor av hydrokarboner.

– Vi så muligheten for store økonomiske verdier i Skrugard-lisensen. Og når OD sier det er slike muligheter, sørger staten for å få Petoro inn i lisensen, sier oljedirektør Bente Nyland.

Administrerende direktør i Det Norske, Eirik Haugane, misliker at staten ga Petoro en betydelig andel i Skrugard-lisensen.

– Staten får 90 prosent av inntektene fra Skrugard gjennom skattesystemet, Statoil og Petoro. Det er problematisk at staten skal ta så stort eierskap i de mest interessante blokkene. Jeg ser ingen grunn til at Petoro skal være inne på blokker i Barentshavet på bekostning av selskapene, sier Haugane til Teknisk Ukeblad.

Les også: Barentshavet utfordrer næringen

20. mer spennende

Haugane sier at det var åpenbart for alle at det var stort potensial i Skrugard-prospektet. Han ser ikke like store muligheter i 21. konsesjonsrunde.

– Vi har søkt på noen blokker, men ikke mange. 20. runde var mer spennende.

Direktør i Oljedirektoratet, Bente Nyland, er ikke enig med Haugane. Hun forteller at de ser blokker både i Norskehavet og Barentshavet som har så stort verdiskapningspotensial at staten trolig vil få Petoro inn i lisensene.

– Som på Skrugard, ser vi slike muligheter i denne runden. Og det har vært stor interesse i denne runden, både for blokker i Barentshavet og i Norskehavet. De store selskapene viser like stor interesse som tidligere. Dersom søknadsprosessen hadde pågått etter Skrugard-funnet, tror jeg samtlige av selskapene på sokkelen hadde søkt.

Les også: Endrer navnepolitikken for sokkelen

STORT POTENSIAL: Bente Nyland sier at blokker i både Norskehavet og Barentshavet har hatt stor interesse.
STORT POTENSIAL: Bente Nyland sier at blokker i både Norskehavet og Barentshavet har hatt stor interesse.

Staten bevilger

– Til og med BP?

– Vel, BP har sin egen strategi. Om de har fått tilbake interessen for å lete på norsk sokkel, må du neste spørre dem om.

Informasjonsdirektør i Petoro, Sveinung Sletten, vil ikke kommentere Teknisk Ukeblads spørsmål om deres andel i Skrugard-prospektet.

– Dette har ikke Petoro noen mening om. Vi tar det som blir tildelt oss. I utgangspunktet har staten 100 prosent eierskap i andelene, som igjen blir fordelt. De andelene som staten velger å beholde blir bevilget Petoro, sier Sletten.

Les også: – Spennende tid for Nord-Norge

Like rundt hjørnet

Nyland sier Oljedirektoratet har gjennomført sin vurdering av søknadene til 21. konsesjonsrunde og sendt dem over til staten. Tildelingene er like rundt hjørnet.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe sier at de snart skal i gang med tildelingene av 21. konsesjonsrunde.

– Den vil inneholde mange lisenser i Barentshavet, sier Moe.

– Vind på anabole steroider

Snart skal også Skrugard-partner Eni i gang med boring av en brønn i nabolisensen til Skrugard, 533. Senere skal Lundin bore på Skalle-prospektet i 438 med riggen Polar Pioner. Forhåpningene er naturligvis skrudd opp etter at Statoil gjorde funn på Skrugard.

– Skrugard-funnet sier noe om en framtid i Barentshavet og en framtid i industrien. Det bekrefter at Barentshavet kan bli vår neste petroleumsprovins framover, og det bekrefter at letemodellen fungerer i denne delen av Barentshavet. Det gjenstår nå å se om den fungerer i andre provinser i nærområdet til funnet. Det er en stor mulighet til at det vil gjøre det, sier direktør for leting på norsk sokkel, Gro Gunleiksrud Haatvedt.

Nå er Statoil spente på tildelingen av 21. konsesjonsrunde, og hvorvidt det vil bli tildelt areal i nærliggende områder av Skrugard.

– I lys av Skrugard ser vi frem til tildelingen av 21. runde, sier Haatvedt.

OD om Statoils letesuksess: <br/> – Forventer flere brønner

POPULÆR: Skrugard-blokka i PL 532, var den mest omsøkte i 20. konsesjonsrunde. Staten sikret seg eierksap både gjennom Petoro og Statoil.
POPULÆR: Skrugard-blokka i PL 532, var den mest omsøkte i 20. konsesjonsrunde. Staten sikret seg eierksap både gjennom Petoro og Statoil. Illustrasjon: Simen Håkonsen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.