ENERGI

Starter opp fase 2: Nå er hele Ærfugl-feltet i produksjon

– Med dagens gasspriser er timingen for oppstart svært god.

Aker BP melder at fase 2 av Ærfugl-feltet nå er startet opp, tilknyttet produksjonsskipet på Skarv-feltet. Dermed er tre nye brønner for gasskondensat i produksjon.
Aker BP melder at fase 2 av Ærfugl-feltet nå er startet opp, tilknyttet produksjonsskipet på Skarv-feltet. Dermed er tre nye brønner for gasskondensat i produksjon. Foto: Stig Jacobsen/Aker BP
Ina AndersenIna AndersenJournalist
3. nov. 2021 - 08:20

Operatør Aker BP og partnere Equinor, Wintershall Dea og PGNiG melder onsdag at produksjonen har startet fra Ærfugl fase 2 i Norskehavet. Med oppstarten er dermed hele Ærfugl-feltet nå i produksjon.

Ærfugl-utbyggingen er et subsea-prosjekt utviklet i to faser, og det består av undervannsinstallasjoner koblet til produksjonsskipet på Skarv-feltet, 210 kilometer vest for Sandnessjøen. Dette betyr forlenget levetid for Skarv-feltet.

Reservoaret inneholder omtrent 300 millioner fat produserbare oljeekvivalenter i form av gasskondensat. Aker BP-direktør Karl Johnny Hersvik påpeker i en pressemelding at med dagens gasspriser er timingen for oppstart av Ærfugl fase 2 svært god.   

Totale investeringskostnader for Ærfugl-prosjektet er på om lag åtte milliarder kroner.

– Vi legger vekt på at mest mulig av rivnings- og opphoggingsarbeidet skal utføres maskinelt og med minst mulig manuelt arbeid i den spisse enden av virksomheten, sier direktør Thomas Nygård (t.v.), her i samtale med driftsleder Johan Fredriksson.
Les også

Gjenbruker oljeplattformer i elbiler

Tre nye brønner

Fase 1 er bygget ut med tre brønner i den sørlige del av feltet og startet produksjonen 12. november 2020. Ytterligere tre brønner i den nordlige delen av feltet, som utgjør fase 2, er nå satt i produksjon.

Aker BP planlegger dessuten tilknytning av flere prospekter i området, og prosjektet omfatter tilrettelegging for dette.

– Jeg er virkelig stolt av leveransene fra prosjektteamet og våre allianse- og lisenspartnere. Ærfugl-utbyggingen er gjennomført sikkert og effektivt, innenfor budsjett og foran plan. Store deler av utbyggingen har skjedd under en koronapandemi, sier Hersvik i meldingen.

Selskapet trekker dessuten frem at produksjonen fra Ærfugl bidrar til å forlenge levetiden til Skarv FPSO med fem år, og til at CO2-utslipp per produsert fat fra Skarv-området er redusert med 30 til 40 prosent. Skarv-feltet er likevel blant de største kllimaverstingene på norsk sokkel

Feltet har det ellevte høyeste utslippet på sokkelen, med 303.600 tonn CO2 i 2020.

Ny teknologi

Reservoaret til Ærfugl befinner seg 2800 meter under havbunnen og består av gasskondensat. Det vil si at det i utgangspunktet eksisterer som gass i reservoaret, mens når det produseres opp til atmosfærisk trykk, felles det ut også en del olje. Dette medfører at gassprodusentene på Ærfugl også blir de største oljeprodusentene på Skarv.

Seks horisontale gassbrønner er nå knyttet til produksjonsskipet på Skarv-feltet.

Feltutbyggingen består av undervannsinstallasjoner, og er basert på særlig to nyutviklede teknologier:

  • Mer effektiv drenering av reservoaret ved at det er installert nye, vertikale ventiltrær («juletrær»).
  • Langdistanse, elektrisk oppvarmede rørledninger på havbunnen for å unngå isdannelse i gassrørledningen. Teknologien innebærer en betydelig økt effektivitet i oppvarming sammenlignet med tradisjonell teknologi og muliggjør tilknytning av felt over lengre distanse.
Les også

Trangt om plassen: Måtte nedskalere tareanlegg for CO2-fangst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.