BYGG

Sparte flere hundre tusen med gress på taket

Kenneth Harstad fra Aspelin Ramm forteller at de nå rutinemessig vurderer bruk av grønt tak for ethvert nytt prosjekt.
Kenneth Harstad fra Aspelin Ramm forteller at de nå rutinemessig vurderer bruk av grønt tak for ethvert nytt prosjekt.
11. sep. 2013 - 13:36

For et påbygg på 750 m2 sparte Aspelin Ramm Eiendom rundt 350.000 kroner ved å legge en ekstra sterk membran og torvsekker på taket i stedet for vanlig takpapp.

– Vi har ikke finregnet på det, men det er i den størrelsesroden, bekrefter prosjektleder Kenneth Harstad.

Krav om overvannshåndtering

Han skulle føre opp et tilbygg på 750 kvadratmeter til et eksisterende bygg i Alf Berjkes vei i Oslo. Påbygget utløste krav om overvannshåndtering. Det ville kreve et fordrøyningsbasseng på 20 m3, rørinstallasjoner og masseforflytning.

– Det var da jeg begynte å leke med tanken om sedumtak i stedet. Det passer godt inn i et hardt industrielt miljø, forteller han.

Sedumtak viste seg å ikke har tilstrekkelig kapasitet, i stedet ble det lagt ut sekker av netting med torv innbladet gressfrø.

Les også: Dyrker økologiske grønnsaker på taket

Moderat vedlikehold

– Nederst la vi en forsterket membran som ikke skulle bli ødelagt av røtter, deretter var det bare å leggene sekkene butt i butt, åpne noen sekker og rake ut torv på toppen for å jevne ut, så var jobben gjort.

Harstad forteller at vedlikeholdskravene er små, men større enn for tak med papp. Det var behov for vanning helt i starten, så må gresset klippes et par ganger i året og gjødsles fra tid til annen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han forteller at vekten ikke bød på noen problem fordi tilbygget er prosjektert for å kunne ta ytterligere en etasje.

– Men selv uten hadde det ikke kostet all verden å forsterke konstruksjonen. Vekten av gresstakek er 130 kg/m2 når det er mettet med vann.

Les også: Her bygges Norges nye universitet

Vurderer grønne tak

Foreløpig står gressflaten tom, men selskapet vurderer nå om taket kan benyttes på andre måter, for eksempel av dem som jobber i bygget.

Harstad forteller at det ikke lenger er vanskelig å få prosjektert slike tak. Sintef Byggforsk har gjort feltforsøk og laget en rapport for Nittedal Torvindustri. Der kommer det frem beregninger og tabeller som gjør det enkelt for rådgiverne å beregne hva som skal til for å legge tung torv på taket.

– Vi vurderer nå grønne tak for et hvert nytt prosjekt, sier Isak Oksvold, direktør for miljøl og samfunnsansvar hos Aspelin Ramm Eiendom.

Les også:

Gaustatoppen er til salgs

Denne tunnelen skulle ta fem år å bore...

Denne brua blir den første av sin sort  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.