SAMFERDSEL

Sp vil tvinge utenlandske vogntogførere på glattkjøringskurs

Mener vinterkompetansen må sertifiseres.

Senterpartiet vil at vogntogsjåfører skal kunne bevise at de har vært gjennom glattkjøringskurs for å få lov til å kjøre på norske veier. Her møtes to laksetrailere mellom Orkanger og Frøya i sør-Trøndelag.
Senterpartiet vil at vogntogsjåfører skal kunne bevise at de har vært gjennom glattkjøringskurs for å få lov til å kjøre på norske veier. Her møtes to laksetrailere mellom Orkanger og Frøya i sør-Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
22. mars 2019 - 08:16

Senterpartiet skal på helgens landsmøte stemme over et forslag om å tvinge utenlandske vognførere på glattkjøringskurs.

En del av forslaget er å også kreve bompenger av utenlandske sjåfører på grensen og ta tak i de ulovlige lønnsforholdene, skriver Adresseavisen.

– Vi må stramme grepet overfor de utenlandske sjåførene fordi de i stor grad er involvert i svært tragiske og farlige ulykker, sier fylkesvaraordfører i Trøndelag, Tomas Iver Hallem, til avisen. Forslaget kommer fra Sp-fylkeslagene Trøndelag og Troms.

Utenlandske, tunge godsbiler har tre ganger så høy risiko for å være involvert i en ulykke som norske med ett kjøretøy involvert. For andre ulykker har de dobbelt så høy risiko, ifølge Transportøkonomisk institutt (TØI).

Hallem mener man skal kunne kreve sertifisering av vinterkompetanse og glattkjøring av førerne. Han sier videre at de største innkjøperne av transporttjenester må ta såkalt solidaransvar. Forslaget innebærer også såkalt «frivillig» bompengebetaling.

– Det er konkurransen fra de utenlandske som er med på å presse de norske transportørene, og vi må ta tak i det som øker presset. Så er vi klare på ansvaret til de norske eierne. De må gi sine ansatte rettmessige kår. I verste fall presses norske arbeidstakere helt ut, sier Hallem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.