KRAFT

– Sosial dumping kan endre kabelvurderingene

TÅKE HINDRER LØNN: Tykk tåke hindrer de kroatiske arbeiderne i å jobbe på linjen mellom Sima og Samnager. Kun demonstranter fra Hardangeraksjonen er til stede. Bildet ble tatt 12. juni i år.
TÅKE HINDRER LØNN: Tykk tåke hindrer de kroatiske arbeiderne i å jobbe på linjen mellom Sima og Samnager. Kun demonstranter fra Hardangeraksjonen er til stede. Bildet ble tatt 12. juni i år. Bilde: Øivind Raknes
Øyvind LieØyvind Lie
18. aug. 2011 - 12:19

Som Teknisk Ukeblad – Statnett bryter lønnsforskriften , får ikke mastebyggerne på Sima-Samnager-linjen lønn når arbeidet innstilles på grunn av tåke. Det er det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod som bygger linjen for Statnett.

Hardangeraksjonens styreleder Lars-Helge Ljone reagerer sterkt på det han kaller lønnsdumping og uverdige arbeidsforhold for kroatiske mastemontører i Hardanger.

– Dersom det viser seg at regnestykket for å velge denne luftlinjen er tuftet på sosial dumping, må hele prosjektet revurderes, sier han i en pressemelding.

Det var hard kamp om hvorvidt Hardanger-linjen skulle bygges som luftledning eller som kabel i fjorden. Kostnadene ved kabelbygging ble imidlertid vurdert som altfor høye, noe som bidro til at regjeringen i vinter avgjorde at det skulle bygges luftlinje.

Bakgrunn:

Entreprenøren: Bruker samme regler i Norge som i Kroatia

– Bryter etiske retningslinjer

Ljone er kritisk til Statnetts opptreden.

– Nok en gang har Statnett brutt så vel etiske som juridiske retningslinjer i sin iver etter å få fullført overgrepet i Hardanger. Denne gangen er det grunnleggende arbeidsforhold for utenlandsk arbeidskraft på tvers av norske tariffavtaler, sier han, og viser til Teknisk Ukeblads avsløring.

–Er Statnett hevet over norsk lov, spør Ljone.

–Det er ille at et statlig selskap skal utføre en upopulær utbygging som dette på tvers av norsk lovverk. Det er helt opplagt at Statnett bør gå foran med et godt eksempel, og sikre at underleverandører tilbyr arbeiderne sine arbeidsforhold i samsvar med norske tariffavtaler, sier han videre.

Les også: – Uheldig samrøre i kraftbransjen

Savner politisk styring

Ljone understreker imidlertid at Statnett er et statlig selskap som skal være politisk styrt.

– Denne styringen kan se ut til å vere fraværende. Når Statnett bestilte master før de politiske prosessene var avsluttet, når Statnetts skjønnskrav ble avvist av Hardanger tingrett og når Statnett bygde master uten byggetillatelse, da visste nok selskapet at regjeringen ville hjelpe dem ut av eventuelle vanskeligheter, sier Ljone..

Spørsmålet nå er om en rødgrønne regjeringen vil la Statnett fortsette med sine brudd på juridiske og etiske retningslinjer, mener Ljone.

Riksantikvaren: Riksantikvaren sier nei til mastetrasé i Hardanger

Statnett startet mastebygging i Hardanger uten tillatelse

Har avvist lovbrudd

Statnett har overfor Teknisk Ukeblad avvist at det er lovbrudd å ikke betale arbeiderne når det er tåke. Selskapet har sagt at de vil undersøke saken og få fakta på bordet, men kan ikke love å selv rydde opp og ta de ekstra kostnadene en endring i avtalen mellom Dalekovod og arbeiderne vil medføre. Dalekovod selv sier at de ikke har gjort noe galt.

Statnett ønsker ikke å kommentere saken overfor Teknisk Ukeblad.

Les også:

Aksjonistene nekter å gi seg i Hardanger

Nettleie-millioner til reklamebyrå

Bygger master på søndager

NVE tillater søndagsarbeid

Monstermast havarerte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.