BYGG

Solid konstruksjon var redningen

Raset flyttet bygget mellom 4,5 og 6 meter i lengderetningen, og mellom 4 og 5,5 meter vertikalt.
Raset flyttet bygget mellom 4,5 og 6 meter i lengderetningen, og mellom 4 og 5,5 meter vertikalt. Bilde: Scanpix

Ekspertgruppen

På initiativ fra Sunnmøre Politidistrikt er det opprettet en ekspertgruppe med bygningsteknisk og geologisk ekspertise. Gruppen består av:

  • Seniorforsker Erik Thorenfeldt, SINTEF Byggforsk (formann)
  • Plan- og bygningssjef Lars Vartdal, Ålesund kommune
  • Dr. ing. Steinar Trygstad, Rambøl
  • Betongentreprenør Oddbjørn Søvik, Søvik og Skåravik
  • Fylkesgeolog Einar Anda, Møre og Romsdal fylke
  • Geolog Lars H. Blikra, Norges Geologiske undersøkelser (NGU)


Gruppens mandat:

  • Kan bygget stabiliseres og eventuelt hvordan, slik at innsatspersonell kan ta seg inn og hente ut savnede?
  • Hvis stabilisering ikke kan gjennomføres, hvordan kan bygningen demonteres/rives for å utføre samme oppdrag.
  • Andre alternative løsninger.

Last ned rapporten

Ekspertgruppens rapport (PDF)

Sintef mener bygget er stabilt.

- Vi har konkludert med at bygget står trygt og stabilt, og det er ingen tendens til at konstruksjonen som helhet skal velte. Bygget er konstruert med dekker og vegger som gjør at det virker som en stiv bokskonstruksjon, noe som i stor grad påvirker byggets stabilitet slik at det ikke kan bryte sammen, sier seniorforsker Erik Thorenfeldt ved SINTEF Byggforsk.

Han har vært formann i ekspertgruppa som i dag la frem sin rapport med vurderinger og tiltak for å få satt igang arbeidet med å hente ut de omkomne fra ruinene.

Solid kjerne

Konstruksjonen kan ikke klappe sammen som som en mekanisme på grunn av de plasstøpte dekkene i kombinasjon med den helstøpte bakveggen, kjernen og skivene i gavlene, som danner en stiv bokskonstruksjon, heter det i rapporten.

Boligblokken i Fjelltunveien 31 hadde en konstruksjon bestående av plasstøpte 220 mm dekker og 200 mm bakvegg, gavler og kjernevegger med et indre bæresystem med en kombinasjon av betongsøyler, stålsøyler og mindre betongskiver. Dekkene var spennarmert med u-injiserte kabler, og hadde i tillegg vanlig armering.

- Bygget står nå i en litt skjev posisjon, med en liten helning bakover i lengderetningen. Det er naturlig nok noe tilfeldig fundamentert nå, og den øvre delen (2.-6. etasje) står dels på terrenget som var foran blokka før, dels på bakveggen til underetasjen, og dels direkte på rasmassene, sier Thorenfeldt.

Avstempler 2. etasje

Ekspertgruppa har fulgt nøye med på bevegelsene til bygget, og selv om det flyttet seg noen centimeter de første dagene etter raset, er det veldig lite med tanke på forskyvningen bygget fikk av skredet.

- Raset flyttet bygget mellom 4,5 og 6 meter i lengderetningen, og mellom 4 og 5,5 meter vertikalt, sier Thorenfeldt.

Selv om bygget står trygt nå, så har det relativt store skader, og da spesielt i 2. etasje. Her er det fare for videre vertikalsetninger og lokal sammenstyrtning.

- Disse delene antas å være i en bruddgrensetilstand uten tilstrekkelig sikkerhet. For å sikre konstruksjonen er det foreslått avstempling (støtter) mellom golv og tak i 2. etasje i to trinn: Helt lokal sikring for innsatspersonell, og en generell avstempling av hele etasjen for personelladkomst, sier Thorenfeldt.

Vil fjerne med betongsag

Det er mulig man ikke får brakt de omkomne fra 1. etasje frem med disse tiltakene, derfor har gruppen også vurdert metoder for demontering av bygget. Både sprengning og bruk av en stor maskin for å kutte konstruksjonen i biter er avvist, fordi det kan medføre uoversiktlige konsekvenser.

Den mest sannsynlige metoden som kan bli brukt, er avstempling av hele dekket med stabile forskalingstårn, for så å sage dekkene med betongsag i rutemønster tilpasset understøttelsessystemet og passende vekter for nedheising med mobilkran.

- En fordel med dette systemet er at situasjonen hele tiden vil være stabil ved at dekket kan legge seg å understøttelesene når kablene kappes. De skadete konstruksjonene i 2. etasje må antageligvis fjernes med betongsaks, ifølge rapporten.

Ekspergruppa anslår at riving med denne metoden kan gjennomføres innen en 3 måneders periode, men Thorenfeldt sier tidsperspektivene er usikre, siden arbeidet også må koordineres med fjerning av skredmasser bak bygget.

Fjellet rensket

Umiddelbar ny skredfare utelukkes i dag av NGU-geolog Lars Harald Blikra.

- Skredet er stabilt slik situasjonen er i dag. Det har fylt opp deler av underetasjen og stanset i byggegropa. Skredet har rensket fjellet, så det er ingen restblokker som kan komme ned, sier Blikra.

Målinger viser at skredet løsnet langs en bratt sleppe eller forkastningsplan som heller 50-60°. Volumet er estimert til 3000-4000 m 3, men helt eksakte data foreligger ikke før laserscanningen er analysert.

Nitrogen gjennom kloakken

TU.no skrev tidligere i dag om at de skal sprøyte nitrogen inn i bygget for å bli kvitt gasslommene inne i bygget.

- Vi vurderer også å gå inn i kloakknettet for å få inn mer nitrogen enn det vi klarer gjennom hullene vi borer i veggene, sa stabssjef John Kåre Flo under pressekonferansen i ettermiddag.

Han la til at rapporten er helt vesentlig for at de skal kunne gå videre med redningsarbeidet:

- Vi er veldig betrygget nå som vi ser at vi kan stabilisere bygget så vi kommer oss inn, sier Flo.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.