KRAFT

Socialdemokraterna kan tette svensk vind-smutthull

Slik at norske strømkunder slipper å subsidiere svenske vindkraftkommuner.

Socialdemokraterna i Sverige er ikke glade i skattefradrag, og kan stoppe vindkraftsmutthullet hvis de får energiministerposten.
Socialdemokraterna i Sverige er ikke glade i skattefradrag, og kan stoppe vindkraftsmutthullet hvis de får energiministerposten. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. sep. 2014 - 14:55

Som Teknisk Ukeblad har omtalt, slipper mange svenske utbyggere å betale elavgift for forbruk opptil den mengden deres egne vindkraftverk produserer. Energiavgiften de slik kan avskrive er på snaue 30 norske øre/kWh.

Regelverket gjelder for produsenter som «ikke yrkesmessig leverer elektrisk kraft».

Det gjør at for eksempel kommuner kan bygge vindkraft til tross for at investeringene ikke er lønnsomme utfra strømpris og elsertifikatpris alene.

Les også: Opptil halvparten av Tysklands effektbehov dekkes av solkraft. I mars blir det solformørkelse

– Økende problem

Skatteregelverket bidrar dermed til at det bygges ut vindkraftverk i Sverige på steder hvor vindforholdene er dårligere enn i Norge.

Resultatet blir at norske strømkunder betaler store subsidier til svenske kraftkommuner, siden norske og svenske strømkunder deler broderlig på elsertifikatregningen (se faktaboks).

Det er uvisst hvor omfattende smutthullet utnyttes, og svenske myndigheter har ikke vist særlig interesse for å kartlegge omfanget.

Men på et seminar på Gardermoen i går, i regi av bransjeorganisasjonen Energi Norge, advarte Claes Hedenström i Vattenfall om utviklingen.

– Dessverre er det en økende andel som utnytter dette konseptet, sa han.

Les også: Verdens høyeste vindturbin skal sveve over Alaska

Vil ha mer skattDet er dessverre en økende andel svenske vindkraftutbyggere som utnytter det svenske skattesmutthullet, sier Claes Hedenström i Vattenfall.
Vil ha mer skattDet er dessverre en økende andel svenske vindkraftutbyggere som utnytter det svenske skattesmutthullet, sier Claes Hedenström i Vattenfall.

Vil ha mer skatt

Hedenström, som er myndighetskontakt i Vattenfall, setter nå sin lit til at Socialdemokraterna kan rydde opp. Etter valget i Sverige i helgen jobber de nå for å få dannet en ny regjering. Mye tyder på at de kan få med seg Miljöpartiet.

I spørsmålet om skattehullet for kommunale vindkrafteiere, kan det da bli avgjørende hvilket av partiene som får energiministeren, sa Hedenström i sitt innlegg.

– Får Miljöpartiet energiministeren, tror jeg det blir vanskelig å få endret regelverket. Men hvis Socialdemokraterna får energiministeren, vil de jo gjerne ha inn mer skatt, for de synes jo ikke skattelette er bra, sa han.

– Hvem er det mest sannsynlig at får energiministseren?

– Det er et forhandlingsspørsmål, og vanskelig å si. Men jeg tror det kommer til å bli mye diskusjon om denne saken. Utfallet avhenger av hvordan opinionen utvikler seg. Jeg tror det vil ha mye å si hvordan man fra norsk hold driver fram spørsmålet, utdyper Hedenström overfor Teknisk Ukeblad.

Les også: Her reises Norges nyeste vindpark

Løsning i Brussel

Norsk vindkraftforening (Norwea) har lenge vært svært kritisk til smutthullet. Men administrerende direktør Øyvind Isachsen hopper ikke i taket av begeistring for en svensk mindretallsregjering bygget rundt Socialdemokraterne, selv om de skulle få energiministeren.

– Jeg synes ikke det er bra at Sverige får en svak regjering som må samle flertall fra sak til sak. For å klare å danne en regjering kan det jo for eksempel godt hende at de prioriterer å få hindret en utfasing av atomkraften mot at Miljöpartiet får beholde dette smutthullet, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han tror imidlertid at smutthullet i alle tilfelle vil bli tettet, ved at noen anlegger sak i Sverige som så tas videre til EU-domstolen.

Bransjeorganisasjonen Energi Norge leverte i august en juridisk utredning til svenske myndigheter som konkluderer med at ordningen strider mot EUs statsstøtteregler.

Samtidig har den norske kraftbransjen etterlyst at regjeringen i kommende statsbudsjett endrer de norske skatteregler for at de blir mer gunstige for vindkraftutbyggere i Norge.

Les også:

Sarepta velger direktedrevne Siemens-turbiner til det som blir Norges største vindpark

Tobladet kinesisk vindmølle skal testes i Norge

GE «opererer» rotorbladene på vindturbinene sine

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.