KRAFT

Sarepta velger direktedrevne Siemens-turbiner til det som blir Norges største vindpark

Vil bygge 40 nye vindmøller på Ytre Vikna

De nye Siemens-turbinene på Ytre Vikna får 92,5 meter høye tårn. Når vingespissen står rett opp, vil den rage 149 meter til værs. Rotordiameteren blir 113 meter.
De nye Siemens-turbinene på Ytre Vikna får 92,5 meter høye tårn. Når vingespissen står rett opp, vil den rage 149 meter til værs. Rotordiameteren blir 113 meter. Bilde: © Glen Wexler
Øyvind LieØyvind LieJournalist
10. juli 2014 - 08:46

I går undertegnet Sarepta Energi og Siemens en avtale om leveranse av 40 direktedrevene 3,2 MW D3-turbiner.

Turbinene skal koste om lag 1 milliard kroner, og blir ifølge administrerende direktør Trond Mellingsæter i Sarepta Energi fastlands-Norges største enkeltinvestering innen ny fornybar energi.

Vindparken på Ytre Vikna i Nord-Trøndelag har vært i drift siden 2012 og har bestått av 17 turbiner.

Med 40 nye turbiner på plass, vil kraftproduksjonen økes fra dagens 120 GWh til 580 GWh per år. Det tilsvarer forbruket til nesten halvparten av Trondheims 170.000 innbyggere.

Sarepta Energi er et vindkraftselskap som NTE og Trønderenergi eier hver sin halvpart av.

Norges største

Ytre Vikna vil etter en utvidelse bli Norges største vindpark. I dag er Statkrafts vindpark på Smøla størst. Selv om parken på Smøla består av langt flere tubiner, hele 68, har den en gjennomsnittlig årsproduksjon på kun 356 GWh.

Årsaken er at parken ble bygget i 2002 og 2005, i to byggetrinn, med turbiner på 2 og 2,2 MW.

Det blir svære dimensjoner over vindparken på Ytre Vikna. Tårnene skal bli 92,5 meter høye. Når vingespissen står rett opp, vil den rage 149 meter til værs. Oslo Plaza er til sammenligning 117 meter høyt.

Turbinens rotordiameter blir på 113 meter. Det er langt mer enn turbinene på Smøla, som har en rotordiameter på 76 og 82 meter.

Les også: Siemens neste havvindmølle er på 10 MW

Ennå ikke vedtatt

Mellingsæter kaller inngåelsen av avtalen en gledens dag, og tror dette er starten på et nytt midt-norsk industrieventyr. Det er imidlertid ennå usikkert om turbinene  blir bygget.

– Den endelige investeringsbeslutningen tas innen utgangen av 2014, så det er selvfølgelig ikke sikkert at utbyggingen finner sted. Lønnsomhet er det avgjørende, og heldigvis er mye tilrettelagt for det. Vi har gode vindressurser, den eksisterende vindparken er veldrevet og dimensjonert for utvidelsen og nå har vi fått på plass en god turbinkontrakt med Siemens, sier Mellingsæter til Teknisk Ukeblad.

Om investeringsbeslutningen tas i år, kan utvidelsen av vindparken begynne allerede våren 2015.

Først skal det bygges vei, fundamenter og nett, mens selve turbininstallasjonen forventes å finne sted i løpet av sommeren 2016.

Les også: Tobladet kinesisk vindmølle skal testes i Norge

–  Lavere driftskostnader

Grunnen til at Sarepta valgte Siemens var ifølge Mellingsæter at de var leverandøren som tilbød best kvalitet og total lønnsomhet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Den nye D3-teknologien har færre bevegelige deler, noe som reduserer drifts- og vedlikeholdskostnader kraftig. Turbinen har også en enestående evne til å fange kraften i vinden, noe som gjør at vi kan utnytte vindressursene optimalt. For oss betyr det mye å kunne samarbeide med en stor og erfaren aktør som Siemens, sier han.

– Hva er det som må til for at investeringsbeslutningen kan tas?

– Arbeidet før en investeringsbeslutning må tas steg for steg. Først sikret vi konsesjonen. Nå arbeider vi med å inngå alle leverandørkontraktene, slik som den viktige turbinkontrakten i dag. Når alle kontraktene er på plass vet vi hva prosjektet koster og først da kan vi hente inn nødvendig investeringskapital. Tilgangen på finansiering, og finansieringskostnadene blir en viktig faktor når vi skal vurdere investeringsbeslutningen.

– Hva er det som gjør Ytre Vikna lønnsomt, mens det drøyer og ser mer usikkert ut på Fosen og i Snillfjord?

– Ytre Vikna er et helt unikt prosjekt. For det første blåser det mye og stabilt på Ytre Vikna, så vi regner med en produksjon på 3700 fullast-timer. For det andre er mesteparten av infrastrukturen allerede på plass, Mellingsæter.

Les også:

Dette aggregatet pensjoneres etter 78 års drift

Denne vindparken presterte best i 2013

Nå sier leverandørindustrien nei takk til havvind  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.