ELBIL

Snart kan elmotoren din være «tillverkad i Sverige»

Volvo legger elmotorproduksjonen til svenske Skövde.

Helelektriske Volvo XC40s drivlinje, med blant annet den ene front-elmotoren. Elmotoren på batterielektriske XC40 er levert av Valeo-Siemens. Nå skal Volvo utvikle egne elmotorer.
Helelektriske Volvo XC40s drivlinje, med blant annet den ene front-elmotoren. Elmotoren på batterielektriske XC40 er levert av Valeo-Siemens. Nå skal Volvo utvikle egne elmotorer. Mathias Klingenberg
9. des. 2020 - 12:30

Volvo vil produsere elektriske motorer på motorfabrikken i Skövde i Sverige, forteller bilprodusenten i en pressemelding.

I dag bruker Volvo motorer levert av Valeo-Siemens i blant annet helelektriske XC40. Tidligere i høst fortalte Volvo at de vil utvikle egne elmotorer. Dette gjør de for å kunne bedre energieffektiviteten og den totale ytelsen til elbilene.

Nå er det altså klart at selskapet vil produsere motorene i Sverige.

I første fase vil anlegget kun sette sammen elmotorene, men intensjonen er at hele produksjonen skal skje på et anlegg i Skövde.

Volvos plan er å etablere en komplett intern elmotorproduksjon innen midten av dette tiåret. 700 millioner svenske kroner investeres i elmotorutviklingen de neste årene.

Lang historie

Design og utvikling av elmotoren foregår i Shanghai i Kina, samt Göteborg i Sverige. Tidligere i år åpnet produsenten et nytt elmotorlaboratorium i Shanghai.

Volvo Cars har hatt virksomhet i Skövde siden selskapet ble grunnlagt i 1927.

– Den aller første Volvo-bilen fra 1927 ble drevet av en motor bygget i Skövde. Teamet er dyktige og forpliktet til å levere de høyeste kvalitetsstandarder. Så det er bare passende at de vil være en del av vår spennende fremtid, sier Javier Varela, senior visepresident for industrielle operasjoner og kvalitet i Volvo Cars, i pressemeldingen.

– Risikerer å stå igjen på perrongen

I 2015 besøkte TU fabrikken, hvor mye penger var investert for å lage diesel- og bensinmotorer.

– Vi risikerer selvsagt å stå igjen på perrongen når toget går. Det er ikke lett bare å snu en slik produksjon vi har her over til elmotorer, sa fabrikksjef Oskar Falk til TU da.

Elmotorproduksjonen kommer i tillegg til dagens forbrenningsmotorproduksjon i Skövde, forteller Volvo til TU. De sier også at produksjonen av forbrenningsmotorer har økt de siste fem årene, med 2019 som toppåret. I 2020 har det vært en liten reduksjon på grunn av korona, svarer selskapet.

De forteller at det er for tidlig å svare på hva produksjonskapasiteten vil bli for elmotorproduksjonen, og at det avhenger av markedsutviklingen og modellmiksen. 

– Vi ser for oss å øke volumet de neste årene, og forventer at opptil 500 personer er involvert i produksjonen av elektriske motorer i Skövde i midten av dette tiåret, skriver en talsperson fra Volvo i en epost til TU.

I 2025 tror Volvo helelektriske biler vil utgjøre halvparten av salgsvolumet. Resten vil være hybrider.

Forbrenningsmotorproduksjonen i Skövde blir overført til et eget datterselskap av Volvo Cars, for så å slås sammen med morselskap Geelys forbrenningsmotorproduksjon.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.