KARRIERE

Sliter med korrupsjon i India

Norske bedrifter trøbler med tollere og formaliteter.

Korrupsjon trekkes fram som en av største årsakene til at flere norske bedrifter gir opp å etablere seg i India, ifølge en undersøkelse fra NorStella. Her fra Mumbai.
Korrupsjon trekkes fram som en av største årsakene til at flere norske bedrifter gir opp å etablere seg i India, ifølge en undersøkelse fra NorStella. Her fra Mumbai. Bilde: Reuters/NTB scanpix
14. jan. 2013 - 21:22

Økende handel og samarbeid med India byr på en del utfordringer for nordmenn. Av 30 teknologibedrifter med lang erfaring i India som svarte på en undersøkelse i regi av Nærings- og handelsdepartementet, svarte 21 at det er knyttet store utfordringer ved å etablere seg i landet.

"Korrupsjon er åpenbart et problem for bedrifter som har etablert seg i India, og man er stadig på vakt. Det er en grunn til at flere norske bedrifter gir opp India eller reduserer eksponering", fastslår bedriftsundersøkelsen.

Slik bekjempe korrupsjon

Rina Sunder fra Entering India sier at korrupsjon ofte skjer ved tillatelser og lisenser som blir gitt i tredjepartsforhold eller ved offentlige anskaffelser.

– Bedriftsledere vil komme opp i dilemmaer og må ta egne vurderinger av for eksempel pengegaver, løfter om forretninger, kontant betaling uten kvittering. Det er viktig å unngå en villfarelse om at korrupsjon er en normal forretningspraksis og heller jobbe mot en felles oppfatning om hva som er rett og galt.

Derfor bør norske selskaper skape et miljø med nulltoleranse for korrupsjon ved å investere i opplæring slik at reglene kommuniseres og håndheves.

– Sørg for å ha et antikorrupsjonsprogram som fokuserer på de viktigste risikoene. Tilpass deretter rutiner etter de ulike risikokildene i tillegg til å bake inn rutinene i mål og verdierklæringer. Sørg generelt for mer kunnskap og informasjon om korrupsjon.

Norske grundere: Vi har for små ambisjoner

Få hjelp lokalt

Ved å vise til at bedriften har rutiner og systemer så viser bedriften at korrupsjon tas på alvor, sier Sunder. Man bør også tydeliggjøre de etiske retningslinjene og hvilke regler som gjelder for virksomheten overfor lokale partnere og agenter.

– Dette kan hjelpe dem som jobber i India med å avdekke mulig korrupt praksis i tide for å avverge kriminelle handlinger og dermed unngå straffeansvar for enkeltpersoner og bedriften.

Hun sier at man også bør søke juridisk bistand lokalt for å være oppmerksom på forskjeller i hva som er lovstridig og hvilke straffer som gjelder.

– Skaff deg oversikt over økonomisk og omdømmemessig risiko knyttet til selskaper du går i partnerskap med. Dobbeltsjekk alt fra agenter, konsulenter, leverandører og kontraktører du bruker.

Les også: Ingeniører i Kina tjener dobbelt så mye som kolleger i Norden

Andre utfordringer

En rekke deltagere i undersøkelsen har påpekt at det er vanskelig å få varer tilbake for reparasjon fra verftene. Flere har også opplevd dårlig erfaring med import av defekte instrumenter for reparasjon.  Her er eksempler fra deltakere i undersøkelsen:

  • "Tollmyndighetene i India har av og til kommet med urimelige krav til dokumentasjon, som for eksempel krav om at vi som produsent har lagt inn en årlig reduksjon av verdien på utstyret."
  • "Indiske tollere er utrolig raske til å kreve kompensasjoner hvis det er noe feil med leveringsadresser. Hvis varen er feilsendt, så kan du glemme å få varen i retur hvis ikke du er villig til å betale dem ekstra penger."
  • "Ved sendinger til båter i transitt, kom godset frem når båten hadde seilt. Vi prøvde derfor å videresende det. Men da det var umulig lot vi det være igjen pga. lav verdi."

Andre utfordringer som norske forretningsmenn har møtt på at mange indere ikke forholder seg til internasjonale kutymer for handel, bruker lang tid på å godkjenne salgsbetingelser og formaliteter og er trege med tollbehandling.

For å lykkes hjelper det å ha lang tilstedeværelse og lokale kjentfolk, handel via eget datterselskap og minimalt transportansvar, ifølge undersøkelsen.

– Det overordnede målet med undersøkelsen var å finne ut hvilke hovedutfordringer norske bedrifter står over for ved vareeksport til og vareimport fra India, sier Olav Hermansen, seniorrådgiver ved NorStella.

Les også:

To av fem mener outsourcing er et tapsprosjekt

– Når kineserne bestemmer seg for å ta et marked, så gjør de det

Lettest å få seg jobb i India

Vil ha mer norsk vannkraft i Nepal  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.