KRAFT

Slik vil japanerne fjerne radioaktivitet fra jord og planter

Binder radioaktivt stoff i jorden.

17. mars 2015 - 08:34

Store landområder ligger øde etter de radioaktive utslippene etter kjernekraft-ulykken i Fukushima.

Landbruksjorden er vanskelig å dyrke. Det radioaktive avfallet ødelegger plantene på grunn av radioaktive stoffer som er lett oppløselig i vann. I tillegg er det frykt for at de radioaktive stoffene cesium-134 og -137 føres videre til mennesker og dyr.

Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

Suger radioaktivt stoff til seg

For å få hjelp til å teste en opprensningsmetode ved hjelp av simuleringer, kontaktet japanske forskere fra Riken Center for Sustainable Scienses i Japan forskere ved Syddanske Universitet, melder danske Ingeniøren.

Metoden går ut på å finne fram til en kjemisk forbindelse som suger cesium til seg i jorden, slik at stoffet ikke binder vann og når ut i selve planten.

Cesium-137 minner om det livsnødvendige stoffet kalium. Stoffet vil konkurrere med andre stoffer i plantecellene, og dermed forhindre vekst.

Cesium-137 har en halveringstid på 30 år, og det vil normalt gå flere tiår før landbruksjorden rundt Fukushima vil kunne tas i bruk igjen.

El-havari-mysteriet: Dårlig strømkvalitet har kostet ham 360.000 kroner

Identifiserte fem stoffer

Japanske forskere har tatt for seg hele 10.000 kjemiske stoffer for å identifisere stoffer som på ulike måter reduserer risikoen for opphopning av cesium i plantevekstene.

De identifiserte fem stoffer som på ulike måter reduserer risiko for opphopning. Stoffene har fått navnene CsTolen A-E, og er testet på en urt som på dansk kalles Almindelig Gåsemad.

Det stoffet som redusete forekomsten av cesium i høyest grad var Cs Tolen A. Her ble det meste av det radioaktive stoffet værende i vannet uten å bli sugd opp av planten.

De japanske forskerne fant dog ikke ut hvorfor det radioaktive stoffet ble værende, eller hvordan.

Les også: Enova advarer: Slik må du ikke installere varmepumpen

Datasimuleringer

Forskere ved Syddanske Universitet gjennomførte derfor en rekke datasimuleringer av hvordan CsTolen A reagerer med cesium og andre alkali-stoffer.

En av konklusjonene var at det var jorden, snarere enn planten som hindret at cesium ble tatt opp i planten.

Selv om de fem kjemiske forbindelsene ikke var bygget opp på samme måte, var de alle små organiske forbindelser med en molekylær vekt på 200-400g/mol med flere nitrogenatomer, skriver Ingeniøren.

Datasimuleringene viste at CsTolen A binder cesium på en svært god måte, og forhindrer stoffet å nå inn i planten.

Ifølge forsker Himanshu Khandelia vil oppdagelsen ikke bare få betydning for landområder i Fukushima og Tsjernobyl, men også for andre landområder som har vært utsatt for radioaktivt nedfall.

Les også:

Irriterende smarthus sparte 74 kroner på et halvt år og bestemte selv når stekeovnen skulle være på

Å varme opp vann med strøm: – Som å dusje i champagne

Nå kobles varmepumpa til alarmsystemet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.