BYUTVIKLING

Slik skal den søvnige småbyen utenfor Stavanger takle tre ganger så mange innbyggere

Tananger ligger bare en drøy mil utenfor Stavanger. Nå skal sentrum rustes opp til å takle den kommende befolkningsveksten.

Slik tenker de danske landskapsarkitektnee i Bogl at det nye torget i Tananger se ut.
Slik tenker de danske landskapsarkitektnee i Bogl at det nye torget i Tananger se ut. Foto: BOGL
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
3. nov. 2019 - 19:37

Stavanger og Sandnes har takket være oljeeventyret vært blant Norges raskeste voksende byområder i mange år. Også småbyen Tananger i Sola kommune doblet innbyggertallet sitt fra 3000 til 6000 innbyggere mellom 1980 og 2017, ifølge tall fra Wikipedia.

Nå vil kommunen legge til rette for ytterligere 13.000 nye innbyggere. Det er veksten de forventer de neste 30 årene.

Derfor er det utarbeidet et planforslag, og nå er det klart at tyngdepunktet i byen skal legges rundt et nytt torg i havneområdet. Forslaget som har vunnet konkurransen er levert av det danske landskapsarkitektfirmaet Bogl.

– Det er vår klare overbevisning at prosjektet vil styrke det maritime miljøet og byens og havnens uvurderlige visuelle, landskapelige og funksjonelle relasjon til havet. Prosjektet samler torg, havn og park i et kraftsenter av aktiviteter og muligheter i Tananger, uttaler kreativ direktør og partner i Bogl, Jens Linnet i en pressemelding.

Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga sier at hvis støtte-modellen Norge ønsker seg, ikke er «vil fly» hos EU, må man strakt se på justeringer. Her er Haga om bord på den elektriske katamaranen «Legacy of the Fjords» i Oslo.
Les også

Åslaug Haga: Vi er bekymret for Utsira Nord

Vil ha nytt torg ved havna

Den nye helhetsplanen foreslår å bygge et nytt torg for byens innbyggere ved havna, der det sammen med et nytt Fiskernes hus skal danne et ankepunkt i byutviklingen og skape en overgang mellom vann og by.

Fiskernes hus blir et fiskemottak med butikk og serveringssted, der det er tilrettelagt for lossing, oppbevaring rensing og forarbeiding av fisk, samt fiskebutikk og spisested. Utenfor huset, mot parken, er det også foreslått et utekjøkken med grillplass og et lite røykeri.

Protester mot byggehøyder

I planene for det nye torget, ligger også noe ny bebyggelse rundt. Tidligere har lokale krefter reagert på at det er foreslått byggehøyder på tre til fire etasjer i området. For to år siden skrev NRK at 2300 innbyggere hadde skrevet under på et protestskriv mot planene.

– Vi har gjort oss umake med å ikke tilføye noe fremmed, men i stedet utnytte de eksisterende kvaliteter i Tananger, sier Linnet.

Totalt kom det inn 19 bidrag til arkitektkonkurransen om nytt havnenært torg i Tananger sentrum. Premiepotten var på 1,5 millioner kroner. Av disse går 600.000 til vinnerutkastet fra danske Bogl

Fra Stavanger kommer man til Tananger via brua over Hafrsfjorden. Småbyen er fra gammelt av kjent for sitt hummerfiske.

Planene for torget omfatter et fiskemottak med restaurant. <i>Foto: BOGL</i>
Planene for torget omfatter et fiskemottak med restaurant. Foto: BOGL
I Sarpsborg har kommunen bygget vannledning i ring rundt byen, nytt avløpsrenseanlegg og en ny tilførselsledning til renseanlegget. Målet er å sikre vannforsyning for fremtiden og stoppe skadelige utslipp til Oslofjorden
Les også

Norge vil mangle våte hender

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.