IT

Slik sikrer du filene i nettskyen

Redd for at uvedkommende får tilgang til filene dine på nett? Ikke med dette verktøyet.

Ved hjelp av et lite gratisprogram slipper du å bekymre deg over at uvedkommende skal få lest filene dine, selv om de kommer seg inn på nettskykontoen din.
Ved hjelp av et lite gratisprogram slipper du å bekymre deg over at uvedkommende skal få lest filene dine, selv om de kommer seg inn på nettskykontoen din. Bilde: Colourbox
27. juli 2014 - 18:54

Stadig flere av oss tar i bruk skylagringstjenester når vi sikkerhetskopierer eller synkroniserer viktige datafiler.

Samtidig skjer det fra tid til annen at passord kommer på avveie eller at hackere klarer å få tilgang til passordlister som setter sky-dataene våre i fare.

Enkelte er også engstelig for at amerikanskje sky-tjenester som Microsoft OneDrive og Google Disk lar myndighetene snoke i brukernes private filer når de finner det for godt, og det får mange til å avstå å bruke tjenestene.

Kan sikres enkelt

Det er imidlertid ingenting i veien for å legge på et ekstra lag med sikkerhet, ved å kryptere innholdet som synkroniseres via Dropbox, Google Drive, Box og OneDrive eller andre skylagringstjenester.

Viivo fra amerikanske PKWare er en slik løsning. Drar du kjensel på navnet?

Kanskje ikke så merkelig. PKWare står nemlig bak verdens mest utbredte filpakkeformat ZIP, som har eksistert i rundt 30 år.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme

Automatisk kryptering

Nå er de altså på banen med Viivo, som i sin enkleste form sørger for å opprette en mappe lokalt på PC-en eller Mac-en din. Alt du lagrer i denne mappen blir automatisk kopiert til en undermappe til den lokale Dropbox-mappen (eller tilsvarende fra andre nettsky-tjenester).

Men før filene havner der blir de komprimert og kryptert ved hjelp av AES-256 (Les: Veldig vanskelig å dekryptere). Nøkkelen bllir generert ut fra passordet ditt ved hjelp av PBKDF HMAC SHA256. Trenger du dypere forklaring finner du den her.

Dermed blir ingen data lagret i skyen uten at de først er kryptert. Smart, ikke sant?

Les også: Skype Translator skal kunne oversette samtaler på direkten

Du kan selv velge navn på mappene som skal pares
Du kan selv velge navn på mappene som skal pares

Sømløst

Når du installerer Viivo på andre PC-er vil de krypterte filene fra den lokale nettsky-mappen dekrypteres og legges i Viivo-mappen.

Dermed fungerer løsningen like sømløst som om du lagret filene direkte inn i mappen til nettskytjenesten du benytter deg av, bare mye tryggere.

I stedet for å lagre direkte i Dropbox, lagrer du i Viivo i stedet.
I stedet for å lagre direkte i for eksempel Dropbox, lagrer du i Viivo.

Filene kopieres over til en undermappe i Dropbox (eller din nettskytjeneste) i kryptert og komprimert form. Merk at etternavnene får vedhenget .viivo på seg. I tillegg til å være kryptert sparer man altså plass i nettskyen takket være kompresjonen.
Filene kopieres over til en undermappe i Dropbox (eller din nettskytjeneste) i kryptert og komprimert form. Merk at etternavnene får vedhenget .viivo på seg. I tillegg til å være kryptert sparer man altså plass i nettskyen takket være kompresjonen.
 

Viivo fungerer i Windows og OS X, og det finnes apper til både Android og iPhone i tillegg.

Løsningen er gratis for privat bruk, men krever at du registrerer deg som bruker med passord hos PKWare for å sørge for riktig kryptering/dekryptering på enhetene dine.

PKWare bedyrer at deres servere aldri ser verken kopier av dataene dine eller passordet ditt.

Du kan laste ned og finner mer informasjon, også om en betalt bedriftsutgave av Viivo, på http://viivo.com/

Les også:

Sliter du med å slette epost? Da bør du ta en titt på dette gratisprogrammet

Slik navigerer du uten nett med Google Maps

Dette er Facebooks nye lagrefunksjon  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.