BYGG

Slik får de plass til tre etasjer der det vanligvis bare er to

Uten at takhøyden blir lavere.

Med den nye byggekonstruksjonen skal det bli plass til tre etasjer der det tidligere kun var to etasjer.
Med den nye byggekonstruksjonen skal det bli plass til tre etasjer der det tidligere kun var to etasjer. Bilde: ETH Zürich/SEC Future Cities Lab
8. feb. 2015 - 17:59

I mange av de nyere bygningene i Singapore er opptil en tredjedel av det innvendige volumet fylt opp av tekniske systemer.

For å redusere plassen til disse systemene, og få mer bruksareal ut av hvert bygg, har nå den tekniske høgskolen i Zurich (ETH) og The Singapore-ETH Centre for Global Environmental Sustainability inngått et samarbeid med ETH og Singapores nasjonale forskningsinstitusjon NRF for å se på muligheter for å utnytte plassen på en bedre måte.

Sammen har de utviklet prosjektet 3for2, der de har klart å lage en hel etasje ekstra i et kommersielt bygg i Singapore.

Les også: Dette er verdens mest moderne turisthytte

Store takpassasjer

Systemene tar opp verdifull plass som ellers kunne vært leid ut eller solgt, skriver forskerne om prosjektet under en presentasjon av prosjektet hos Future Cities Laboratory.

Noe av det som tar opp mest plass i byggene, er som regel store takpassasjer. Der legges høyvolums-kanalene som trengs til luftbaserte kjølesystemer.

– Det resulterer i at avstanden mellom etasjene blir stor. Noe som gir høyere materialkostnader, høyere strukturelle laster og økt solinnstråling som følge av ekstra fasadeoverflate, sier prosjektsjef Adam Rysanek.

Han mener også at luftbasert kjøling ofte er overdimensjonerte og "overkjøler" luften for å holde luftfuktigheten på et behagelig nivå, noe som gir ubehagelige rom med unødvendig høyt energiforbruk.

Les også: Dette er verdens beste høye bygg

Tidligere har tekniske systemer og kjøleanlegg tatt opp plass som ellers kunne utgjort en hel etasje i bygget.
Tidligere har tekniske systemer og kjøleanlegg tatt opp plass som ellers kunne utgjort en hel etasje i bygget.

Fra luft til vann

Det viktigste prosjektet vil gjøre for å redusere etasjestørrelsen er å bytte fra luft- til vannbasert kjøling, og på den måten dele dagens aircondition-oppgaver i to: Kjøling og luftfuktighet.

Mesteparten av kjølingen skal gjøres gjennom vannbaserte kjølepaneler i taket, og ved siden av skal bygget ha et desentralisert ventilasjonssystem. Sammen skal dette gjøre at energien som går med til kjøling reduseres betraktelig.

Ventilasjonskanalene er i tillegg bygget inn i gulvet for å frigjøre plass i taket.

I tillegg skal kjølebehovet blant annet reduseres ved at noe av fasaden skrås innover, for å redusere den direkte solinnstrålingen.

Les også: Her er bygget som kjøler ned omgivelsene med regnvann

Ved å plassere en del av byggets kjølesystem på utsiden i stede for innsiden får bygget en hel etasjer mer ennt idligere.
Ved å plassere en del av byggets kjølesystem på utsiden i stede for innsiden får bygget en hel etasjer mer ennt idligere.

Testes på kontorbygg

Nå skal 3for2-konseptet testes i en del av et nytt kontorbygg som er under bygging i Singapore.

ETH jobber her sammen med United World College of South East Asia og en rekke industripartnere, blant annet Siemens, for å analysere fordeler og ulemper ved konseptet.

Selv om norske bygg aldri vil ha det samme kjølingsbehovet som bygg i Singapore, tror Siemens' sjef for byggeteknikk i Norge, Dag Otterstad, at byggeteknikken kan være nyttig også i kaldere land i fremtiden.

– I byer med begrenset areal vil det alltid være lurt å se på løsninger som maksimerer anvendbart areal, sier han.

Optimal energibruk

Og selv om det så langt ikke er like trangt om plassen i Norge som i Singapore, mener Ottestad det er ligger et stort energibesparingspotensial i løsningene som benyttes i bygget.

– Det er i dag veldig få som integrerer varming og kjøling med lysstyring og persiennestyring slik som det gjøres i dette bygget. Det gir en optimal energibruk, og er absolutt noe man kan dra nytte av også i Norge, sier han.

Les også:

Byggingen av verdens høyeste trehus er i gang

Arkitekter vil bygge en hel bydel i høyden

Burj Khalifa-arkitektene skal tegne det som blir Nordens høyeste bygg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.