T2

Slik blir Intels nye prosessorer

Ultrabook-formatet går trolig mot en revolusjon med Haswell.

Mye mer for pengene: Teknologispesialist i Intel, Jan Östling tror den nye generasjonen prosessorer kommer til å få fart på PC-salget fordi produktene vil bli så mye bedre. Ikke minst fordi batterilevetiden vil bli kraftig forlenget.
Mye mer for pengene: Teknologispesialist i Intel, Jan Östling tror den nye generasjonen prosessorer kommer til å få fart på PC-salget fordi produktene vil bli så mye bedre. Ikke minst fordi batterilevetiden vil bli kraftig forlenget. Bilde: odd R. Valmot
3. juni 2013 - 10:34

Annenhver gang krymper Intel prosessorene sine, Annenhver gang endrer de arkitekturen.

I fjor krympet de silisiumstrukturen til 22 nanometer. Nå er det Haswell-arkitekturen som står for dør, og som med sine opptil 1,4 milliarder transistorer skal blåse nytt liv i PC-ene.

Skreddersydd

Den nye arkitekturen er den første som er helt skreddersydd for ultrabook, og spesielt utviklet for den tredimensjonale transistoren Intel lanserte i fjor, hevder selskapet.

– Den lager så lite varme at den ikke skaper problemer på låret selv om PC-ene blir stadig tynnere. Og selv om nye funksjoner som berøring og stemmestyring gjør sitt inntog, sier teknologispesialist i Intel, Jan Östling.

I snitt øker ytelse per watt med 40 prosent. Det skal gi den største forbedringen i batterilevetid i Intels historie. Det kan bety 40 prosent lenger batterilevetid,  40 prosent mer ytelse med samme batterilevetid eller en kombinasjon.

Det lover godt både for nettbrett og bærbare og stasjonære PC-er.

Les også: Større skjermoppløsning har vi aldri sett på en bærbar

Mer effektiv

Der en typisk ultrabook-prosessor av forrige generasjon (Ivy Bridge) hadde et kjølebehov/strømforbruk (TDP) på 20 watt, hvorav 17 watt er for prosessoren og 3 watt for brikkesettet, suger tilsvarende Haswell-brikke opptil 15 watt.

Kombinert med bedre styring av strømmen skal det ifølge Intel kunne øke batterilevetiden under HD-video-avspilling fra seks timer til over ni timer med et typisk ultrabook-batteri på 50 Wh.

Core-prosessorene får også en svakere variant med et forbruk på opptil 10 watt. Disse er tiltenkt nettbrett og ulike hybridmaskiner.

Intels egen skryteslide for Haswell-prosessorenes økte energieffektivitet.
Intels egen skryteslide for Haswell-prosessorenes økte energieffektivitet.

Bedre grafikk

Den innebygde grafikken var tradisjonelt et trist kapittel i Intel-prosessorene, men det har blitt mye bedre i de siste generasjonene. Med Haswell skjer det et kraftig hopp.

Den raskeste Pro-varianten dobler grafikkytelsen, og det er gode nyheter for spillentusiaster, tross at slike maskiner i de fleste tilfeller vil ha en dedikert grafikkbrikke i tillegg.

Den vanlige ikke-Pro-varianten vil kverne grafikken 50 prosent raskere. De fleste brukere vil nok klare seg godt med den oppgraderte grafikken i de nye fjerdegenerasjons Core-prosessorene, selv om markedet for de heftigste grafikkortene sikkert kommer til å leve videre.

TEST: Samsung Series 7 Ultra: Ultrabooken med «alt»?

Nye krav til ultrabook

Ultrabook er et merke som Intel har definert og som de stiller krav til.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

PC-produsentene får ikke bruke merkenavnet på PC-er uten at de tilfredsstiller de nye kravene. Skal de sette en av de nye prosessorene i noe de vil kalle en ultrabook, må den være heftigere enn før.

Et av de nye kravene er WiDi – Wireless Display – som skal kommunisere skjermbildet til TV-er og projektorer. Ikke ulikt hvordan bluetooth fungerer i dag som en punkt-til-punkt-forbindelse. De fleste av årets TV-er har støtte for det.

De eldre vil kunne utstyres med små USB-pinner med slike mottakere, som kommer på markedet senere i år. Kablene skal bort både på kontoret og hjemme, mener Intel.

Berøringsskjerm er også blitt et krav. Det var ikke like lett å gjennomføre i forrige kravspesifikasjon fordi det manglet produksjonskapasitet i verden

Etter at mangelen på slike skjermer er over ser Intel ingen grunn til ikke å kreve fingerfølsomme skjermer lenger.

For å kalle seg en ultrabook må PC-en også ha to eller flere mikrofoner. De skal brukes til stemmestyring, som skal bli et tillegg til mus, tastatur og berøring.

Grafikkytelsen skal være langt bedre enn tidligere, men forbedringen varierer etter bruksområde.
Grafikkytelsen skal være langt bedre enn tidligere, men forbedringen varierer etter bruksområde.

Våkne raskere og holde lenger

PC-ene skal også våkne raskere. Før var kravet mindre enn syv sekunder, nå er det senket til mindre enn tre.

Samtidig er det også et krav at de skal holde mer enn syv dager i standby med et oppladet batteri. Selv om kravet er syv dager, vil typiske verdier ligge på mellom 10 og 13 dager. I dagens modeller er det 4,5 dager.

Årsaken til den kraftige økningen er prosessorenes evne til så skru av langt mer av elektronikken som ikke trengs for oppgaven som skal utføres.

Det stilles også nye krav til WiFi som skal være mye mer robust enn dagenes krav, men det blir ikke krav til den nye AC-standarden.

Etter sommeren

Når PC-produsentene kommer med Haswell-PC-er er ikke fastsatt, men over sommeren er vel en god gjetning.

Vi skal i hvert fall ikke kjøpe noen ny bærbar før vi får med oss denne oppgraderingen. 

Les også:

TEST: Sonos Playbar: En drøm for alle som får angst av kabler

– En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer

TEST: 8 solide trådløse høyttalere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.