IT

Slik blir det nye digitale Norge

Fremtiden krever digitalisering og at vi endrer arbeidsprosessene det muliggjør. Mange vil være for trege, mener ekspert.

Digital veteran: Professor emeritus ved NTNU Asbjørn Rolstadås har vært med lenger enn de fleste, men har lite tid til å slappe av.
Digital veteran: Professor emeritus ved NTNU Asbjørn Rolstadås har vært med lenger enn de fleste, men har lite tid til å slappe av. Foto: Odd Richard Valmot
29. juli 2021 - 19:00

Asbjørn Rolstadås er professor emeritus ved NTNU, Institutt for maskinteknikk og produksjon.

Få mennesker i Norge har så lang fartstid i det digitale domene som Rolstadås. Han har vært med fra starten og er fremdeles glødende engasjert. Ikke minst når har ser på den hastigheten utviklingen går i, og hva det har å si for arbeidslivet. Stadig mer blir en tjeneste i stedet for et produkt vi kjøper og eier: «servicering», som han kaller det. Programmer til datamaskiner er ikke lenger noe du kjøper og installerer – du leier dem, som så mye annet av det vi omgir oss med. Og du leier noens bolig eller bil over nettet uten å kjenne dem.

Informasjonsteknologien har gitt oss kunstig intelligens, maskinlæring og robotisering og muligheten for at nye ting utvikler seg i enorm hastighet. Som eksempel peker han på at det tok 65 år fra det første flyet tok av til flyselskapene fløy 50 millioner passasjerer. Pokémon Go brukte 19 dager på å nå 50 millioner brukere.

Dette vil påvirke arbeidslivet i årene framover. Jobber vil endre seg i raskt tempo og de som ikke vil oppleve en Kodak- eller Nokia-skjebne bør følge med i timen.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Les også

– Hvis du tidlig kommer i en posisjon hvor du kan flette jobb og hobby sammen, får du et bra liv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.