3. mars presenterte Statsbygg 3. versjon av klimagassregnskap.no. I presentasjonsmateriell fra lanseringen anbefaler Statsbygg at verktøyet brukes med CO2-utslippsfaktor for elektrisitet. Det er Energi Norge og Norsk Teknologi svært kritiske til.
“Innføring av utslippsfaktorer i klimagassregnskap.no er svært problematisk. Statsbygg gjør det vanskeligere å oppnå allmenn aksept for elektrisitetens viktige rolle som CO2-fri energibærer, noe som er nødvendig forståelse for å oppnå nasjonale og internasjonale målsetninger og forpliktelser om et bærekraftig lavutslippssamfunn, til en overkommelig kostnad”, skriver de i et felles brev til Statsbygg.
Norsk Teknologi er en landsforening i NHO som omfatter de tekniske entreprenørbedriftene i Norge.
Les også: Fortviler over energimerkingen i Bjørvika
Konkurransevridning
Bruk av klimagassregnskap.no med utslippsfaktorer slik Statsbygg anbefaler, fører ifølge brevet til konkurransevridning i varmemarkedet.
“Sluttbrukere som ønsker å gjennomføre klimamotiverte investeringer blir forledet til å ta beslutninger på et ikke-korrekt grunnlag”, skriver de.
Les også: – Energimerking av bygg vil gå seg til
Gal oppfatning
Energi Norge og Norsk Teknologi ser på Statsbygg som “en viktig autoritet og rollemodell for mange andre offentlige og private byggherrer og –forvaltere”.
“Vi er derfor sterkt bekymret for at Statsbygg med klimagassregnskap.no bidrar til en gal samfunnsmessig oppfatning om at bruk av elektrisitet genererer utslipp av klimagasser”, heter det videre i brevet.
Organisasjonene mener det heller ikke er riktig å knytte elektrisitet opp mot indirekte utslipp ettersom de eventuelle utslippene som eventuelt oppstår i forbindelse med kraftproduksjon i Norge og Europa reguleres innenfor kvotehandelssystemet.
Les også: Energimerking kan bli milliardsluk
Møte
Både Energi Norge og Norsk Teknologi var påmeldt lanseringsseminaret 3. mars, men fikk 1. mars tilbakemelding om at det ikke var plass på møtet.
I brevet ba de om et møte for å diskutere saken, noe Statsbygg har gått med på.
Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh ønsker ikke å kommentere kritikken før møtet er gjennomført.
– Det er bra å få dialog med folk som har synspunkt på hvordan vi jobber. Nå skal de få utdype sitt syn, og det er mer naturlig å kommentere saken etter møtet., sier hun til Teknisk Ukeblad.