BYGG

Energimerking kan bli milliardsluk

FRYKTER MILLIARDSLUK: Liv Kari Hansteen i RIF vil ha sertifiserte bedrifter til å utstede energiattester. Hun frykter at ordningen ellers blir et verdiløst milliardsluk.
FRYKTER MILLIARDSLUK: Liv Kari Hansteen i RIF vil ha sertifiserte bedrifter til å utstede energiattester. Hun frykter at ordningen ellers blir et verdiløst milliardsluk. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
23. juni 2010 - 10:58

Om en uke, fra 1. juli blir energimerking av boliger og yrkesbygg obligatorisk. Rådgivende Ingeniørers Forening, RIF, er sterkt kritisk til måten ordningen er organisert på. RIF mener nå at om ordningen skal ha noen som helst verdi må den en sertifiseringsordning til.

Alt må merkes

Snart må alle boliger og yrkesbygg som selges eller leies ut ha en energiattest. Energiattesten består av et kombinert energimerke som viser energi- og oppvarmingskarakterer, samt en tiltaksliste. RIF inviterte nylig rådgivere, Enova, NVE med flere til kunnskapskonferanse for å informere og dele erfaringer med energimerking så langt.

Halvannen milliarder

Energimerking av cirka 150 000 yrkesbygg utgjør oppdrag for minst 1,5 milliarder kroner. Mange aktører uten erfaring med energiberegninger ser på dette som et nytt markedsområde. Uten dokumentasjon på kompetanse er faren stor for ukyndige aktører som leverer feilaktig merking og utilfredsstillende tiltakslister. Energimerkeordningen er i utgangspunktet et svært godt tiltak fra myndighetene. Det er derfor synd at det ikke legges opp til en kontroll av at merkingen gjennomføres av kompetente aktører.

Savner sertifisering

– Kravet til kompetanse i forskriften er i og for seg strengt nok. Hovedproblemet er at det er opp til den som utfører energimerkingen selv å vurdere om vedkommende tilfredsstiller kompetansekravene. Dersom ordningen skal ha den nødvendige tilliten i markedet burde det helt klart være en godkjennings- eller sertifiseringsordning på firmanivå som sørger for at den som utfører energimerkingen faktisk har kompetansen som kreves, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

– Et system som fanger opp om kompetansekravet er oppfylt og sikrer at energimerkingen utføres etter lik praksis er helt avgjørende for om man oppnår målet om økt bevissthet rundt energibruk og løsninger som kan gjøre bygningen mer energieffektiv. Uten fokus på kompetanse undergraves troverdigheten til ordningen og den kan bli verdiløs, sier Hansteen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.