VANNKRAFT

Skyhøye strømpriser bremser ikke strømforbruket: Mot ny, norsk rekord

Kald vår, god økonomi og flere elbiler blant mulige årsaker.

Lav vannstand i kraftmagasinene landet over har drevet strømprisen i været. Samtidig bruker vi mer strøm enn noensinne, viser tall fra NVE.
Lav vannstand i kraftmagasinene landet over har drevet strømprisen i været. Samtidig bruker vi mer strøm enn noensinne, viser tall fra NVE. Foto: Morten Holm / Scanpix
Trass i skyhøye strømpriser bruker vi mer strøm enn noensinne, viser tall fra NVE. Foreløpig er det få tegn til at folk har begynt å spare på strømmen.
 

Så langt i år er forbruket 2,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor, opplyser rådgiver Martin Andreas Vik i Norges vassdrags- og energiverk (NVE) til NTB. Fortsetter trenden, vil det være tredje år på rad med ny rekord i strømforbruket.

Det er særlig den kalde våren som har dratt opp årets strømforbruk totalt sett. En annen viktig grunn er at norsk økonomi går godt.

– En god del av økonomien er basert på kraftkrevende industri, sier Vik.

Andre mulige årsaker til det økte strømforbruket kan være økt befolkning og flere elbiler på veiene.

Prisen opp

Den tørre sommeren ga 40 prosent mindre nedbør i norske kraftmagasiner enn normalt i andre kvartal. Regnet den siste uka har ikke hjulpet nevneverdig; den siste uka har fyllingsgraden i vannmagasinene stått på stedet hvil på 65,5 prosent, landet sett under ett, viser fersk statistikk fra NVE.

De neste dagene er det imidlertid ventet at tilsiget vil øke betraktelig, viser tall som NVE publiserte onsdag.

Men lav vannstand har likevel ført til økte strømpriser. I store deler av landet er det tolv år siden strømprisene var like høye i august som i år. Og det ser ikke ut til at strømprisene vil gå særlig ned med det første, ifølge Vik.

– Vi antar at prisene først vil være nede på normalen neste sommer, sier NVE-rådgiveren.

Mye å spare

Men foreløpig ser NVE få tegn til at dette har fått folk til å redusere strømforbruket.

– Med høst og kaldere tider i anmarsj har folk igjen begynt å skru på panelovnene sine, påpeker Vik.

– Folk begynner først å spare når de får regningen i postkassa, mener kommunikasjonssjef Eiliv Flakne i Enova. Ifølge energirådgivningsselskapet kan det være mange tusenlapper å spare på enkle tiltak.

Med vedutsalgene merker allerede større pågang.

– Vi selger mye mer ved nå enn på samme tid i fjor, sier Åsmund Andersen ved Oslo Vedhandel til NTB.

Samtidig skal man ikke mange år tilbake før strømprisene var enda høyere enn i dag. I februar 2010 nådde spotprisen flere steder i landet opp i nesten 80 euro per megawattime, mot i overkant av 50 euro i august, viser statistikk fra NordPool.

Ny normal?

Men hva som faktisk er et normalt prisnivå, er et godt spørsmål, medgir NVE-rådgiveren.

– Vi kan nok si at normalen har flyttet seg oppover. Globalt sett har energi blitt dyrere på grunn av knapphet, sier han.

I tillegg har strengere klimapolitikk og høyere CO2-avgifter økt prisen på fossil energi, noe som gir større etterspørsel etter ren, norsk vannkraft.

– Det driver også prisene oppover, sier Vik.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.