VANNKRAFT

Tyskland har blitt Nordens «batteri» i sommertørken

Men det er ikke vindkraftprodusentene i landet det kommer til gode.

Mindre potensiell vannkraft i magasinene i Norden, og lite vind i Europa, gjør at det er tysk kull-, gass- og kjernekraftverk som får økt produksjon, når ølandet eksporterer strøm til Norge og nabolandene.
Mindre potensiell vannkraft i magasinene i Norden, og lite vind i Europa, gjør at det er tysk kull-, gass- og kjernekraftverk som får økt produksjon, når ølandet eksporterer strøm til Norge og nabolandene. Foto: Colourbox
Ina AndersenIna AndersenJournalist
27. juli 2018 - 05:21

Tyskland eksporterer usedvanlig store mengder strøm til Skandinavia og Finland denne sommeren. Vanligvis går flyten andre veien, ved at vannkraft fra Norden selges til Europa.

Årsaken er er det varme, tørre været. 

I gjennomsnitt sendte Tyskland 1030 MW med kraft hver time til Skandinavia i forrige uke. For samme uke i fjor lå snittet på 1360 MW - i motsatt retning, ifølge databasen BNA, skriver montelnews.com

15 TWh mindre i reservene

– Sverige er normalt en netto eksportør til det tyske markedet, men i de foregående ukene har det blitt en netto importør, sier Tim Steinert i konsulentselskapet Enervis, ifølge nettavisen. 

Norge, Sverige og Finland har til sammen minst 15 TWh mindre potensiell vannkraft lagret i reservene enn normalt, viser data fra Nord Pool. 

Det tilsvarer nesten 13 prosent av kapasiteten, men analytikere mener underskuddet er enda større, når vanninnholdet i jord og snø tas med i beregningen. 
 
Dette har igjen ført til en økning i andre former for konvensjonell strømproduksjon, både lokalt og i utlandet, inkludert utslippsintensiv kullkraftproduksjon.
 

Økning i tysk kull-, gass- og kjernekraftproduksjon

Skiftet i strømflyten reflekteres også i prisene. Her i Norge er det historisk høye strømpriser, allerede er mer enn dobbelt så høye som i fjor på samme tid.

Prognosene viser dessuten at prisen på strøm kan øke med 30 prosent i neste halvår. Det kan gi norske strømkunder en ekstraregning på over 4.000 kroner, ifølge NTB.

– Vi har en prognose som gir en gjennomsnittlig strømpris på omtrent 50 øre for siste halvår i år, sier senioranalytiker Odd Gunnar Jakobsen i Wattsight til NRK.

Til montelnews.com uttaler Jakosen seg om tilstanden i Sverige. 

– Vi ser netto import fra Sverige, og med lave vindnivåer er det kullproduksjonen som drar mest nytte av dette, sier han. 

Lav vindproduksjon

Årsaken er at den lave vannkraftproduksjonen kommer på toppen av lav vindproduksjon i Tyskland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De samme høytrykkene som har gitt det varme været, har også sørget for lite vind.

Denne ukens prognose anslår at vindproduksjonen vil ligge på omkring 40 prosent av det gjennomsnittlige nivået. 

Tyskland genererte 780 GWh mer elektrisitet fra kull-, gass- og kjernekraftverk  forrige uke, sammenlignet med i fjor, ifølge data fra Fraunhofer ISE.

Stanser produksjonen

Det varme sommerværet førte til nok en nedgang i fyllingsgraden i norske vannmagasiner i forrige uke. Her et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal. <i>Foto:  Gorm Kallestad/NTB Scanpix</i>
Det varme sommerværet førte til nok en nedgang i fyllingsgraden i norske vannmagasiner i forrige uke. Her et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal. Foto:  Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Her hjemme melder kraftselskaper i Midt- og Sør-Norge at de har blitt nødt til å stanse produksjonen ved flere kraftverk, på grunn av lite vann i vassdrag og innsjøer, ifølge NRK

Månedene mai, juni og juli i år er så langt tørrere enn de samme månedene i den rekordtørre sommeren i 1947.

Samtidig fylte ikke den snørike vinterenopp vannmagasinene slik mange trodde. Forklaringen er ifølge NRK at en del av snøen la seg i lavlandet, og ikke i høyden der vannmagasinene ligger.

I tillegg har vann som kunne blitt milliarder kilowattimer strøm, fordampet samtidig som regnet har uteblitt.

Det er heller ingen snarlige tegn til særlig bedring. Selv om det noen steder er meldt regn i helgen, vil det fine været trolig fortsette en stund til. Fredag er det meldt at det kan bli varmerekorder flere steder i landet. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.