KRAFT

Skriver under for EU

SKRIVER UNDER: Her signerer olje- og energiminister Terje Riis-Johansen en politisk erklæring om å delta i Nordsjøinitiativet. Det innebærer at Norge vil samarbeide med ni EU-land om å bygge ut et forsterket elnett i Nordsjøen.
SKRIVER UNDER: Her signerer olje- og energiminister Terje Riis-Johansen en politisk erklæring om å delta i Nordsjøinitiativet. Det innebærer at Norge vil samarbeide med ni EU-land om å bygge ut et forsterket elnett i Nordsjøen. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
2. feb. 2010 - 11:30

– Da skriver jeg under, og vi blir med i et forsterket samarbeid om offshore vind i vår del av Europa, sier Terje Riis-Johansen.

Foran ham ligger en protokoll hvor regjeringen forplikter seg politisk til å delta i det såkalte Nordsjøinitiativet, som ble tatt før jul.

Foran ham ligger en protokoll hvor regjeringen forplikter seg politisk til å delta i det såkalte Nordsjøinitiativet, som ble tatt før jul. BYGGER NETTVERK: Her henger olje- og energiminister Terje Riis-Johansen seg på Europas planer om å forsterke elnettet mellom landene. Det kan gi store inntekter for norske kraftselskaper.

Dette er nok et skritt på veien mot et kraftig elnett til havs for eksport av strøm på kryss og tvers over Nordsjøen.

– Er ønsket som partner

– Det har pågått en prosess i EU over noe tid om å forsterke samarbeidet på offshore vind. Vi har hatt samtaler med EU-landene om dette, og har konkludert med at vi både er ønsket som samarbeidspartner i denne erklæringen, Nordsjøinitiativet, og at vi ønsker at Norge skal være en del av dette, sier Riis-Johansen.

Dermed er Norge en del av et større samarbeid om en rekke kabler som planlegges i Nordsjøen: Les hvilke kabler som planlegges

Signeringen gir statsråden noe å slå i bordet med under dagens debatt i Stortinget, hvor Høyres Bjørn Lødemel har en interpellasjon som nettopp stiller krav om å utrede et super-elnett i Nordsjøen.

Norge deltar i møte

– Det kommer til å bli mye rimelig kraft tilgjengelig når produksjonen er høy og forbruket lavt. Det å kunne bruke norsk reguleringsevne som buffer, enten i form av pumpekraftverk eller å moderere produksjonen, er viktig, sier Riis-Johansen. – Jeg ser for meg sentral rolle for Norge.

Alt i morgen skal det være et møte i en arbeidsgruppe som de ni initiativtakerlandene har satt ned. Der skal også Norge være med, ifølge statsråden. Men det er grenser for hvor mye han vil ut med i utenlandskabler.

– Vi må finne former for kostnadsdeling, sier Riis-Johansen.

Private partnere for Statnett

Kraftselskapene Agder Energi, Lyse og sveitsiske Elektrizitäts-Gesellschaft Laufenburg ønsker å bygge en egen 570 km lang strømkabel til Tyskland kalt NorGer, som et alternativ eller tillegg til Statnetts planlagte Nordlink. NorGer mener de kan stikke spaden i jorden for dette prosjektet relativt raskt. Statnetts konserndirektør Auke Lont nevnte disse private aktørene da han snakket om behovet for utenlandskabler på Pareto-konferansen 21. januar.

– Det kan hende «at the end of the day» at det også blir flere kabler enn det som står på tavla her, sa Lont i sin presentasjon.

Statsråd Terje Riis-Johansen er krystallklar på at den norske staten må eie kritisk infrastruktur som utenlandskabler for krafteksport. Det er viktig for å skille energiselskapene fra nettselskapene, mener han. Men statsråden avviser ikke et samarbeid mellom private og offentlige aktører om byggingen av kabelen.

– Jeg har bedt Statnett om å snakke med NorGer, sier Riis-Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.