IT

Skriver 70 sider i minuttet til halvparten av prisen

HP vil revolusjonere skrivermarkedet.

Blekktanker: Blekktankene er svært lette å skifte. Den sorte tanken skal holde til 9200 sider, mens fargetankene er litt mindre og holder til 6600 sider. Papirmagasinet tar 500 sider og det er mulig å montere på et til som er like stort.
Blekktanker: Blekktankene er svært lette å skifte. Den sorte tanken skal holde til 9200 sider, mens fargetankene er litt mindre og holder til 6600 sider. Papirmagasinet tar 500 sider og det er mulig å montere på et til som er like stort. Bilde: Odd R. Valmot
22. nov. 2012 - 19:23

Vi vet at blekkskrivere er trege og at laserskrivere er raske. Og at det er billigere å skrive ut på laser.

Men det er nå.

70 sider

Når HP kommer med sine nye blekkmaskiner for kontoret blir det andre boller. Til våren introduserer de fire nye modeller hvor de to raskeste presterer 70 sider i minuttet.

Det er mer enn de fleste lasere. Og HP lover å revolusjonere prisen også. Utskriftene skal koste omtrent halvparten av det laserutskrifter koster.

Prisen ville de ikke si så mye om, men som vi forsto det ville den minste modellen som skriver 55 sider i minuttet, komme på under 1000 euro i multifunksjonsutgave. I forhold til tilsvarende modeller basert på fargelaserskrivere er det omtrent halvparten.

Vi har sett en slik skriver i aksjon og er mildt sagt imponert. Et 40 siders dokument i farer fyker ut i den hastigheten de lover. Det er nesten utrolig at dette er en blekkmaskin.

Les også: Vil lage ibuprofen med 3D-printer

Skrivermekanismen: Skriverhodet med sine 42 240 dyser dekker hele arkbredden. Over ligger de svære og lett tilgjengelige blekktankene.
Skrivermekanismen: Skriverhodet med sine 42 240 dyser dekker hele arkbredden. Over ligger de svære og lett tilgjengelige blekktankene.

Vegg-til-vegg-skrivehode

Hemmeligheten bak den nye teknologien er at skrivehodet er like bredt som papiret. Det er altså ikke et hode som sitter i en vogn som fyker frem og tilbake og skriver ut arket i striper. Her står hodet helt i ro og det er bare papiret som beveger seg. Det både forenkler utskriften og øker hastigheten.

Hodet består av fire rader med 10 560 dyser hver som skriver sort, magenta, cyan og gult. Det gir en oppløsning på 1 200 dpi og en svært god utskriftskvalitet.

Hver av dysene avfyrer 25 000 blekkdråper i sekundet og hele hodet skyter rundt en milliard ørsmå dråper til papiret hvert sekund. Slikt blir det fart av, men også utfordringer.

HP har forsket i mange år på et nytt pigmentert blekk som tørker raskt nok. Her tar det mindre enn et sekund før det kommer en ny side, og da skal det ikke smitte av blekk.

Når HP oppgir toppfart er det i det de kaller Office-kvalitet, og vi kunne ikke se at den sto noe tilbake for laserutskrifter.

Les også: – Smeltevoks er de beste skriverne

Grønn

Den nye teknologien er ifølge HP den grønneste på markedet. De nye skriverne har bare halvparten av strømforbruket til laser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Blekket er vannbasert og tilfører ingen skadelige kjemikalier. Blekkpatronene er bare plasttanker og kan resirkuleres. Det blir det nesten ikke avfall, i motsetning til lasere, som produserer mye avfall.

De fire utgavene av skriveren er i praksis basert på den samme skrivermekanismen i to utgaver. En rask 70-sider beregnet på et volum på 4200 sider i måneden og en litt nedtrimmet til 55 sider beregnet på 2800 sider i måneden. Begge utgavene fås som ren skriver eller i multifunksjonsutgave.

– Jeg tror disse skriverne kommer til å revolusjonere skrivermarkedet, men det vil ikke skje over natten. Enhver ny teknologi trenger tid for å overbevise. Selv om de nye modellene og utskriftsprisen er halvparten av laser, vil nok mange fortsatt være lojale mot den velprøvde teknologien. Men nye kjøpere og ikke minst alle som har kjøpt sorthvittskrivere vil nok foretrekke de nye blekkmodellene. Det er billigere å skrive ut med disse enn med sorthvittlaser, og da får man farge med på kjøpet, sier sjef for HPs forretningsblekkjet, Hatem Mostafa.

Billig og raskt: Sjef for HPs forretningsblekkjet, Hatem Mostafa, tror selskapet har skutt gullfuglen med sin nye superraske kontorblekkskriver.
Billig og raskt: Sjef for HPs forretningsblekkjet, Hatem Mostafa, tror selskapet har skutt gullfuglen med sin nye superraske kontorblekkskriver.

Fremtiden

Han understreker at dette er en teknologi HP ser en stor fremtid for. Selskapet jobber med utvikling og har stor tro på enda raskere modeller om noen år. Hastigheter på opptil 100 sider i minuttet er ikke noen umulighet.

Hvis HP kan bruke teknologien til å øke markedsandelen og samtidig selge blekk i stedet for laser er det en win-win. Lasermodellene deres har skrivermekanismer som produseres av Canon, som de også konkurrerer hardt med.

Les også:

Dette blir elektronikktrendene i 2013

– Apple laget markedet. Nå skal vi ta det

Ny iMac er 5 mm tykk

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.