T2

Skreddersydd for den kompakte hjemmekinoen

TEST: Yamaha RX-S600D.

Yamaha RX-S600D
Yamaha RX-S600D Bilde: Watt
8. mars 2014 - 12:21
Vis mer

Med kun 11 centimeter i høyden og drøye 30 i dybden får denne enheten plass uten at du må å bruke skohornet.

En vanlig hjemmekinoreceiver er ikke spesielt kompakt. Selv de billigste enhetene har en viss høyde og dybde som gjør dem krevende å plassere. Spesielt ikke i en stue med en minimal TV-benk.

Dette har flere produsenter sett, og har laget egne hjemmekinoreceivere spesielt myntet på dette markedet. Yamahas bidrag er modellen RX-S600D.

TEST: "Systemet som får meg til å føle meg som verdens heldigste mann"

Mye under panseret

Til tross for de beskjedne målene, har RX-S600D en tyngde som vitner om at den tross alt er utstyrt med en grei strømforsyning.

Den var faktisk tyngre enn jeg trodde, og det burde vel love godt? Enheten er utstyrt med 5 effekttrinn oppgitt til 60 watt per kanal. Det er ikke veldig mye, men det er nok til å spille med et trivelig nivå om høyttalerne ikke for tungdrevne. Designen er klassisk Yamaha selv om den er ganske kompakt.

Til tross for størrelsen har Yamaha fått plass til det meste på denne enheten. Den er utstyrt med en nettverksdel som innebefatter AirPlay, DLNA, styring over nettverk og ikke minst er den klar for Spotify Connect.

Når dette leses er nok oppdateringen kommet, men den var dessverre ikke på plass da denne testen ble gjort.

I tillegg til å være klar for et liv på nettverket har Yamaha plusset på med en ekstra finesse som ikke er dagligdags på hjemmekinoreceivere. Den kommer med innebygget DAB/DAB+ tuner. Det er jo fremtidens radio i Norge og da er det godt å se at DAB endelig finner veien til produkter som denne.

Yamaha har også fått på plass skikkelige høyttalerterminaler som passer med bananplugger. Det hadde vi faktisk ikke forventet.

Les også: Slik fungerer komprimering av musikk

Enkelt oppsett

RX-S600D har en onscreen-meny av det helt enkle slaget. Her får man grafisk grensesnitt med lekker innpakking. Isteden får man en helt enkel meny med enkle valg. Selv ikke autooppsettet når du via menyen. Det dukker opp av seg selv når du kobler til mikrofonen.

Systemet kjører igjennom en enkel måling som setter avstand, nivå, størrelsen på høyttalerne og delefrekvens. I tillegg er det bygget inn enkel EQ. Den gjør ingen store feil, men vi velger å sette frontene til små for å lette lasten en smule. Vi demper også subwooferen litt, for den satt automatikken i overkant høyt.

RX-S600D er ikke en receiver myntet på de dedikerte hjemmekinoene. Der har man som regel den plassen man trenger. Den er laget for mindre oppsett, og på grunn av dette er det heller ikke en receiver med de største kreftene.

Den er ikke svak heller. Vi har prøvd slike produkter tidligere fra Pioneer, Marantz og Cambridge og det er store variasjoner. Generelt sett får man alltid mer krefter og kvalitet for pengene om man bruker den samme summen på en receiver som ikke er slank og kompakt. Det er bare slik det er.

TEST: PHILIPS M1: Disse er det særdeles enkelt å bli glad i!

Yamaha RX-S600D
Yamaha RX-S600D

Finfint

Jeg husker godt den forrige runden med slanke receivere.

Den viste oss at det var klare forskjeller ute og gikk, og de var større enn på vanlige receivere. Pioneer var den som slet mest med morofaktoren, Marantz spilte flott, men det var likevel Cambridge som hadde høyest morofaktor. Yamaha plasserer seg i mellom Marantz og Cambridge.

RX-S600D har bra med krefter så lenge man ikke spiller for høyt og på den måten beveger seg ut av komfortsonen. I kinoen betyr det at man ikke kan forvente å nærme seg referansevolum.

Holder man seg på et pent og pyntelig nivå 10 dB under referanse går dette fint. Da viser den frem en et lydbilde med fin oppløsning og fin sammenheng mellom frontrekken og surroundkanalene.

Den passer bra i mindre rom og gjerne sammen med et mindre satellitt/subwoofer-system. Slike høyttalersystemer legger brorparten av jobben på subwooferens skuldre og avlaster effektivt receiveren.

Det kan også være grunnen til at automatikken i RX-S600D stilte subwooferen høyere i volum for å øke totalopplevelsen. Det er jo faktisk ganske imponerende når store eksplosjoner får subwooferen til å sende sjokkbølger mot oss.

Les også: Nå kan du strømme cd-kvalitet på mobilen

Musikk

Siden RX-S600D er en modell som er myntet på et liv i stuen er det også naturlig å benytte den som en kilde for musikalske opplevelser.

Der kommer den gode tekniske plattformen inn. Man kan hente musikk fra NAS-serveren eller spille direkte fra Spotify eller Wimp fra telefonen eller nettbrettet.

De musikalske kvalitetene er selvsagt ikke på et dedikert hi-fi nivå, til det er det for lite overskudd og finesse, men i forhold til konseptet og ikke minst prisen er dette en hyggelig opplevelse.

Den passer nok ikke for de som ønsker en realistisk rockekonsert eller opplevelsen av et symfoniorkester, men på normale lyttevolumer er det faktisk en ganske ryddig og fin opplevelse.

Les også: – En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer

Konklusjon

I «slimline»-sjangeren gjør RX-S600D en god figur i forhold til forutsetningene. Den leverer flotte filmopplevelser opp til et hyggelig volum, og det føles flott å kunne sitte med iPaden i hånden mens man styrer musikken i stuen.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Bergmann Magne: Den vakreste platespilleren på denne siden av Beogram 4000

TEST: Parasound New Classic:  Hvor mye mer lyd får du for 14000 enn 5000 kroner?

TEST: KEF X300A: Seriøs lyd til datamaskinen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.