MARITIM

Skipstunnelen på Stad settes på vent

Kostnadsrammen på skipstunnelen på Stad i Vestland er på om lag 2,8 milliarder kroner. Tunnelen settes på vent på grunn av økte kostnader.

Slik kan skipstunnelen se ut når den står ferdig. Nå er prosjektet satt på vent.
Slik kan skipstunnelen se ut når den står ferdig. Nå er prosjektet satt på vent. Illustrasjon: Kystverket/ Multiconsult /LINK Arkitektur
11. mai 2023 - 11:08

– Kostnadsanslagene for Stad skipstunnel har økt betydelig. På grunn av en krevende økonomisk situasjon er det viktig at vi har kontroll på kostnadene i prosjektet. Regjeringen vil derfor be Kystverket vurdere om det er mulig å gjennomføre prosjektet til en lavere kostnad, før vi vil komme tilbake til Stortinget i saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2024, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Etter planen skulle Kystverket utlyse anbudskonkurranse for bygging av verdens første skipstunnel ved Stad. Interessen for å være med har vært stor.

– Jeg har et inntrykk av at de mangler forståelse for viktigheten av tunnelen.

Det sier Tor Arne Borge, administrerende direktør i Kystrederiene, til TU, om at prosjektet nå er satt på vent.

Usikkerhet

– Vi ser på skipstunnelen som det viktigste infrastrukturprosjektet innen sjøtransport for å bedre helse og miljø og sikkerhet for både sjøfarten og passasjerer. I tillegg er det et prosjekt som bidrar til mindre energiforbruk, både når skipene er i venteposisjon og ved at de slipper å gå rundt Stad.

Han synes det er trasig at regjeringen nå velger å sette prosjektet på vent, og viser til at det både fører til en forsinkelse av prosjektet, og at det skaper ekstra usikkerhet i et totalbilde allerede preget av stor usikkerhet.

– Dette tilfører enda en faktor for Distrikts-Norge og sjøtransporten, sier han.

Han poengterer at det er langt fra bare skipstunnelen som blir dyrere om dagen, og viser til at all infrastrukturutbygging øker i kostnader.

– Det finnes ikke et område i Norge i dag som ikke har økte kostnader.

Borge er dermed klar på at prosjektet må komme i gang igjen så fort som mulig.

Økte kostnader

Ap, Sp og SV har ble i budsjettforhandlingene i høst enige om at Stad skipstunnel skulle få 76 millioner kroner i oppstartsmidler over neste års statsbudsjett.

Byggetiden for Stad skipstunnel er estimert til fem år, og den foreløpige kostnadsrammen er på rundt 2,8 milliarder kroner.

I revidert nasjonalbudsjett orienterer imidlertid regjeringen om at Kystverket har utarbeidet en oppdatert kostnads- og usikkerhetsanalyse som estimerer at styringsrammen (forventet kostnad) har økt fra 3.450 millioner kroner til 5.652 millioner kroner (64 prosent) og kostnadsrammen fra 4.090 millioner kroner til 7.132 millioner (74 prosent).

Innsiden av Stad skipstunnel skal spekkes med utstyr som skal sørge for sikker og trygg seilas for skip, mannskap, passasjerer og last. Kystverket ønsker innspill på smarte og robuste løsninger.
Les også

Skal fylle skipstunnelen med «smarte» løsninger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.