BYGG

Skeptikere frykter at alle med penger rømmer fra Kairo

Se videoen som viser president Abdel-Fattah al-Sisis planer for en luksusby i ørkenen.

Den nye hovedstaden skal være dimensjonert for fem millioner innbyggere. I Kairo bor det i dag 20 millioner.
Den nye hovedstaden skal være dimensjonert for fem millioner innbyggere. I Kairo bor det i dag 20 millioner. Skjermbilde: Youtube/Ökoplan
20. nov. 2018 - 12:35

Egypt er i gang med byggingen av en ny hovedstad. Det er foreløpig ukjent hva den skal hete.

Den nye hovedstaden skal ligge om lag 45 kilometer øst for Kairo, og området skal være på cirka 687 kvadratkilometer. I hovedstaden skal det blant annet ligge en flyplass, et operahus, 20 skyskrapere og alle regjeringsbygningene.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er kritisk til norsk klimapolitikk.
Les også

Riksrevisjonens klimakritikk: : Ut mot billigere drivstoff

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Prosjektet, som er anslått å ha en prislapp på rundt 382 milliarder kroner (45 milliarder dollar), er president Abdel-Fattah al-Sisis store prosjekt. Han ble valgt inn i 2014, året etter han ledet militærkuppet mot Egypts første folkevalgte president, Mohamed Mursi.

Begeistret statsminister

Egypts statsminister Mostafa Madbouli, som også er boligminister, er svært entusiastisk til prosjektet.

– Historien vil være rettferdig med denne generasjonen egyptere, og våre barnebarn vil huske vår bragd, en bølge av byggevirksomhet uten sidestykke i den moderne tids Egypt, sier han.

Den nåværende hovedstaden Kairo huser 20 millioner mennesker, og regjeringen sier at antallet innbyggere vil øke til 40 millioner innen 2050.

Kritikere av prosjektet mener at midlene kunne komme bedre til nytte ved å styrke andre deler av økonomien eller restaurere den nåværende hovedstaden.

Den nye byen skal ligge 45 kilometer øst for Kairo. Kostnadene er beregnet til nærmere 400 milliarder kroner.

Kritiseres for å være autoritær

Kritikerne har også betegnet at al-Sisis avgjørelse om å igangsette et så stort prosjekt uten å først ha tatt stilling til hva andre måtte mene, som autoritær. Al-Sisi er kjent for å gå hardt ut mot kritikere, og har oppfordret landets innbyggere til å kun lytte til ham. I tillegg har han uttalt at han kun kan holdes til ansvar overfor gud.

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er tydelige på at forsvaret vil bli prioritert i neste års budsjett.
Les også

Støre: – Vi trenger mer penger til forsvar

Han har i tillegg uttalt at Egypts ressurser er begrensede, noe som har gjort at kritikere stiller seg uforstående til det store pengebeløpet som legges ned i hovedstadsprosjektet.

Forslummingen av Kairo fryktes å tilta dramatisk når byen degraderes, og landets administrative senter flytter ut. <i>Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Nariman El-Mofty</i>
Forslummingen av Kairo fryktes å tilta dramatisk når byen degraderes, og landets administrative senter flytter ut. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Nariman El-Mofty

– Kanskje al-Sisi vil gå ned i historiebøkene som lederen som bygde den nye hovedstaden, men om ikke egyptere ser bedring i levestandarden og i de offentlige tilbudene vil han bli husket som president som ødela middelklassen, sier den politiske analytikeren Hassan Nafaa til nyhetsbyrået AP.

Frykt for Kairos fremtid

Det er fryktet at hovedstadsbyttet vil gjøre at problemene i Kairo blir verre enn de er i dag.

Amar Ali Hassan, som er ekspert på sosial politikk, frykter at byen skal bli «neglisjert» og at den skal «dø en langsom død».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I den egyptiske avisen Al-Shorouk skriver byplanleggingseksperten Sameh Abdallah Alayli at ideen om en ny hovedstad er uakseptabel. Han ber om at byggevirksomheten blir stanset og at man heller prioriterer å restaurere hovedstaden.

Kairo har vært Egypts hovedstad i over 1000 år. Det er ikke kjent når den nye hovedstaden skal stå klar.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ved jernbanebrua Randklev bru ved Ringebu som falt ned under flommen etter uværet Hans.
Les også

640 millioner mer til riksveier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.