OLJE OG GASS

Skal levere undervannskompressor til Åsgard

Ole K. Helgesen
1. des. 2010 - 13:58

Åsgard-kontrakten har blitt regnet som veldig viktig fordi den vil gi vinneren et betydelig teknologisk forsprang innen subsea gasskompresjon.

– Denne kontrakten markerer et kvantesprang for subsea gasskompresjon innen olje- og gassindustrien. Prosjektet har vært et hovedmål for Aker Solutions siden det er en av de største subseakontraktene som tildeles i 2010. Avtalen bekrefter vår ledende posisjon som foretrukket partner for undervannsteknologi og -løsninger, sier Mads Andersen, konserndirektør for forretningsområdet Subsea i Aker Solutions, i en melding.

Kompresjon

Når gass utvinnes så avtar trykket i reservoaret over tid. Dette betyr at brønnstrømmen trenger ekstra trykk i form av kompresjon.

Havbunnskompresjon er i mange tilfeller nødvendig for å skape nok trykk for at gassen skal kunne transporteres gjennom rørledningene opp til mottaksterminalen.

Ved å gjøre dette på havbunnen kan man bedre energieffektivitetet og sikkerheten. I tillegg blir investerings- og operasjonskostnader betydelig lavere i forhold til en tradisjonell plattformløsning.

Teknologisprang

Åsgard kan bli den første installasjonen på verdensbasis som vil få slik prosessering på havbunnen med gasskompresjon. Dette vil bli et viktig teknologisprang for å utvikle felt i dype og krevende farvann.

Kontrakten for design og bygging av undervanns-gasskompresjon er den største kontraktstildelingen i forbindelse med den kommende Åsgard-utbyggingen.

– Utviklingen med gasskompresjon fra installasjoner på havbunnen gir spennende muligheter for industrien, og konseptvalget er blitt møtt med stor interesse blant norske og internasjonale leverandører, sier Vidar Birkeland, fungerende direktør for anskaffelser i Statoil.

– Vi ser frem til å jobbe sammen med Aker Solutions om utbyggingen på Åsgard. Selskapet leverte det totalt sett beste tilbudet, etter internasjonal konkurranse, sier han.Stor kontrakt

Kontrakten på kompresjonssystemet omfatter leveranse av en manifoldstasjon for havbunnskompressoren, brønnramme for kompressorstasjonen, tre identiske kompressortog, helelektrisk kontrollsystem, høyspent elektrisk distribusjonssystem, topside utstyr, verktøy, samt transport og installasjonsutstyr.

– Vi er svært godt fornøyd med at Statoil har valgt oss som leverandør av denne milepælkontrakten. Synergiene vi har utviklet med Statoil gjennom Ormen Lange subsea gasskompresjonspiloten har gitt oss verdifull erfaring som vi nå kan overføre til dette prosjektet. Mer enn 25 år med utvikling har nå resultert i kontrakten på Åsgard, sier Andersen.

Leveres innen fire år

Prosjektet skal ledes ut fra Aker Solutions' hovedkontor på Fornebu. Utstyret skal hovedsakelig produseres ved Aker Solutions' verft i Egersund, og ved produksjonsanleggene på Tranby i Lier og i Aberdeen, Storbritannia. Utstyrsleveransene periodiseres med leveranse av manifoldstasjon og brønnramme i 2013, og kompressortog, kontrollsystem og distribusjonsutstyr i 2014.

Åsgard ligger på Haltenbanken utenfor Norge, på havdyp mellom 240 og 310 meter. Midgard og Mikkel reservoarene inneholder gass og kondensat som transporteres gjennom lange rørledninger til Åsgard B plattformen.

Les mer om kompresjonen: Statoils valg: Undervanns gasskompresjon på Åsgard

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.