ROMFART

Skal lete etter liv i verdensrommet

Gigantisk teleskopanlegg tatt i bruk i Australia.

ENORMT: Gigantiske parabolantenner rettes mot himmelen ved Murchison nord for Perth i det vestlige Australia. Fredag ble 36 slike antenner, hver med en diameter på 12 meter, satt i drift som ledd i et prosjekt som skal skaffe forskere ny kunnskap.
ENORMT: Gigantiske parabolantenner rettes mot himmelen ved Murchison nord for Perth i det vestlige Australia. Fredag ble 36 slike antenner, hver med en diameter på 12 meter, satt i drift som ledd i et prosjekt som skal skaffe forskere ny kunnskap. Bilde: REUTERS

Australia har tatt i bruk første del av et internasjonalt teleskopanlegg som skal bli verdens største.

Astronomer skal blant annet bruke teleskopene til å lete etter liv i verdensrommet.

Fredag ble 36 store parabolantenner satt i drift i Murchison, 700 kilometer nord for Perth på den australske vestkysten.

30 ganger større

Hver av antennene har en diameter på tolv meter, og de tilkoblede kameraene kan studere en 30 ganger større del av himmelen enn før, skriver nyhetsbyrået DPA.

Anlegget kalles Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP).

– Forskere fra hele verden står allerede i kø for å benytte anlegget sammen med ASKAPs egne folk, sier den australske forskningsorganisasjonen CISROs leder Megan Clark.

Lederen for ASKAP-prosjektet Brian Boyle bekrefter at en av det nye anleggets oppgaver blir å lete etter tegn til liv på andre himmellegemer enn vårt eget.

Denne letingen har imidlertid ikke høyere prioritet enn annet forskningsarbeid, presiserer han.

Mørk energi

Blant arbeidsområdene er studier av universets tidligere historie og av det gåtefulle fenomenet «mørk energi» som fysikere tror bidrar til at universet utvider seg raskere og raskere.

ASKAP-anlegget har kostet 140 millioner australske dollar eller 815 millioner kroner.

Les også:

Skal utforske Mars innenfra

NASA lærer av norsk oljeindustri

50 år i rommet

Norsk teknologi på Mars  

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.