KRAFT

Skal koble 76 vindturbiner til nettet

ABB har vunnet en kontrakt om å koble vindkraftprosjektet Pen y Cymoedd, den største landbaserte vindparken i England og Wales, til nettet.
ABB har vunnet en kontrakt om å koble vindkraftprosjektet Pen y Cymoedd, den største landbaserte vindparken i England og Wales, til nettet. Bilde: Peder Qvale
5. des. 2013 - 14:44

ABB har vunnet en kontrakt om å koble vindkraftprosjektet Pen y Cymoedd, den største landbaserte vindparken i England og Wales, til nettet.

Vindparken, som får 76 turbiner (228 MW), blir også en av de største vindparkene i Europa.

9,2 meter jordkabel

Vattenfall, som eier vindparken, har tildelt ABB kontrakt på å designe og bygge to nye transformatorstasjoner til Pen y Cymoedd, koblet sammen av en 9,2 kilometer lang jordkabel.

Utstyrsleveransen omfatter et kompakt 132 kV koblingsanlegg (Plug and switch system/PASS) og Statcom-enheter som skal stabilisere spenningen i strømnettet.

I tillegg leverer ABB transformatorer som skal øke spenningen fra den produserte vindkraften, som er på 33 kV, til 132 kV ved neste tilkoblingspunkt, og videre opp til 400 kV fra det punktet strømmen mates inn i det nasjonale nettet.

Les også: Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin

Stabil forsyning

– Disse transformatorstasjonene vil bidra til integreringen av vindkraft og styrke kraftforsyningen for å møte den økende etterspørselen etter kraft, samtidig som de vil sikre en mer effektiv og stabil strømforsyning, sier Oleg Aleinikov, leder for ABBs Substation-virksomhet i divisjon Power Systems i en melding.

ABB ønsker ikke å opplyse hvor stor verdi kontrakten har.

Les også: 97 enorme vindturbiner på 6 MW settes opp utenfor Tyskland

300 arbeidsplasser

– Vi gir ikke ut informasjon om kontraktsverdien i dette tilfellet, ettersom det kan være sensitiv informasjon for flere parter, deriblant kunden, sier Hakon O. Opsund, sektoransvarlig for vind i ABB til Teknisk Ukeblad.

Vattenfall har imidlertid sagt at vindparken har en totalverdi på 400 millioner pund. Konsernet regner med at parken vil generere arbeid til over 300 walisere.

Storbritannia har en total installert kapasitet på over 10 000 MW, hvorav 6300 MW er landbasert.

Les også:

Vindkraft til havs koster stadig mer, mens solkraft blir billigere

Hydrogen fra tysk vindkraft kjøres inn i gassnettet

Denne havvindparken kunne blitt 33 prosent mer effektiv  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.