INDUSTRI

Sju nye sentre for forskningsdrevet innovasjon

MED I FORSKNINGSSENTER: Bedriften bak det Apple-inspirerte ultralydapparatet Vscan er med som bedriftspartner i et av de nye SFI'ene som Forskningsrådet vil støtte.
MED I FORSKNINGSSENTER: Bedriften bak det Apple-inspirerte ultralydapparatet Vscan er med som bedriftspartner i et av de nye SFI'ene som Forskningsrådet vil støtte. Bilde: GE Vingmed
Jannicke Nilsen
16. des. 2010 - 15:58

Norges Forskningsråd bevilger over 500 millioner kroner til forskningssentre som skal styrke norsk næringslivs innovasjonsevne.

Kvalitet og bredde

Sentrene, som kalles Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) skal forske på alt fra tjenesteinnovasjon til lakselus.

Hvert av de sju SFI'ene vil motta inntil 10 millioner kroner per år i inntil åtte år.

– Interessen og søkningen til SFI-ordningen viser at vi har sterke forskningsmiljøer med høy kvalitet over hele landet og innenfor et bredt spekter av fagområder. Det er gledelig at nye miljøer har vunnet fram i konkurransen, sier forskningsminister Tora Aasland i en pressemelding.

Diagnose med ultralyd

Et av de nye SFI'ene blir Centre for Cardiological Innovation i Oslo. Her blir fjorårets vinner av Ingeniørbragden, GE Vingmed Ultrasound, med som bedriftspartner.

I fjor vant bedriften Teknisk Ukeblads Ingeniørbragd for utvikling av den håndholdte ultralydmaskinen Vscan. Miniapparatet brukes blant annet i akuttsituasjoner, hvor man ved et enkelt tastetrykk raskt får opp et bilde av vev og blodstrøm.

Flere priser

Nylig ble det norskutviklede apparatet til beste nyvinning av Popular Science.

Det nye Centre for Cardiological Innovation har ambisjoner om å bli verdensledende nettopp innenfor forskning på ultralydbasert diagnose, hvor målet er å utvikle bedre metoder for å stille raske diagnoser.

Les mer: Ingeniørbragden kåret til årets oppfinnelse

Milepæl for bragdvinner

Tre sentre til Bergen

Bergen får hele tre nye sentre innenfor ordningen. Et av dem er Center for Service Innovation, som skal identifisere utfordringer og muligheter innenfor tjenesteinnovasjon.

Her deltar blant annet Telenor, Storebrand og DNB Nor på bedriftssiden.

Fiskeri

De to andre Bergens-sentrene skal styrke forskningen innenfor fiskeri- og havbruksnæringen, og vil hete Centre for Research-based Innovation in Sustainable fish capture and Pre-processing technology og Salmon Research Centre.

Fra før har Forskningsrådet opprettet 14 sentre for forskningsdrevet innovasjon.

Les om alle de sju sentrene her.

Les også:

Ingeniørbragden til GE Vingmed

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.