INDUSTRI

Ingeniørbragden til GE Vingmed

Ingeniørene i Horten jubler over at deres lille ultralydapparat har blitt årets Ingeniørbragd.

Camilla Aadland
17. des. 2009 - 12:55
Vis mer

HORTEN: – Hurra for 2009s beste ingeniører, roper administrerende direktør Dagfinn Sætre i GE Vingmed Ultrasound.

Champagne

Han har samlet de ansatte til allmøte i foajeen. Ute er det mørkt og grått, inne står champagnen klar. Teknologene klumper seg sammen med dørene, og må lokkes inn i rommet hvor det er klart for feiring.

Mikrofonen overrekkes til Teknisk Ukeblads journalist, som får gleden av å røpe hvorfor det skal feires: Vscan er kåret til årets Ingeniørbragd.

Dermed bryter jubelen løs og champagnekorkene smeller i taket. Inn døren kommer gjester fra Israel som får beskjed om at slik har vi det hver dag her!

Delt løsning

Men hverdagen hos Vingmed i Horten er ikke bare fest. Nitidig utviklingsarbeid ligger bak Vscan, som altså er en ultralydmaskin i lommeformat.

– Vi var to stykker som hadde idéen og vi satt med hver vår bit av løsningen, sier Kjell Kristoffersen.

Han er sjefingeniør i GE Ultrasound og er den som har fått æren for at Vscan faktisk ble noe av.

– Tanken om å lage et lite ultralydapparat hadde svirret hos oss i mange år. Jeg visste hvordan vi kunne lage ultralyddelen liten. En annen gruppe i GE jobbet med mobiltelefonteknologi. De hadde et prosjekt på displaydelen og dermed ble det klart at vi kunne gjøre dette til et prosjekt uten ekstreme kostnader, sier Kristoffersen.

Gjenbrukt

I Vscan blir teknologi som er laget til 3D-skannere gjenbrukt på en ny måte.

– Dermed var konseptet klart og vi kunne begynne å jobbe, sier sjefingeniøren.

– Trodde du at dette var noe dere ville få til?

– Ja, jeg har ikke vært i tvil.

Han er selv overrasket over mottagelsen Vscan har fått.

– Jeg hadde forventet noe oppmerksomhet, men ikke så mye som det har vært, sier han.

FORNØYDE: Eva Nilssen og Kjell Kristoffersen har begge vært med i GE Vingmed helt siden 70-tallet. Sammen med administrerende direktør Dagfinn Sætre (t.h.) er de stolte over å ha fått til et produkt som Vscan. (FOTO: Ståle Andersen)
FORNØYDE: Eva Nilssen og Kjell Kristoffersen har begge vært med i GE Vingmed helt siden 70-tallet. Sammen med administrerende direktør Dagfinn Sætre (t.h.) er de stolte over å ha fått til et produkt som Vscan. (FOTO: Ståle Andersen)

Internasjonal interesse

Vscan har nemlig fått internasjonal blest allerede, selv om den ennå ikke er ute på markedet. Konsernsjef i GE, Jeff Immelt, stod selv for lanseringen, noe som utvilsomt har vært med på å øke trykket.

Ikke lenge etter kom den lille ultralydmaskinen med på Time Magazines liste over årets 50 mest innovative oppfinnelser.

– Hva tror du er grunnen til all oppmerksomheten?

– Produktet er lite, ser bra ut og tar veldig gode bilder. Det er første gang et lite ultralydapparat kan kjempe mot store apparater, sier Kristoffersen.

Under 10 000 dollar

Vscan kommer for salg i løpet av første kvartal neste år. Prisen vil bli under 10 000 dollar og kundene vil være både spesialister og helt nye brukere av ultralyd.

– Vi tror ultralydbrukere vil ha god nytte av denne i tillegg til det utstyret de allerede har. Den kan for eksempel være nyttig å ha med på runden i et sykehus, sier Dagfinn Sætre.

Han har også merket stor interesse fra allmennleger.

– Men i starten vil vi nok først og fremst nå de nysgjerrige i denne gruppen, tror Sætre.

Han bekrefter at responsen har vært svært god, men er likevel litt avventende.

– Det er salget som teller, sier han.

Mange har spurt om de kan få kjøpe apparatet til privat bruk, men det kan bli vanskelig.

– Den vil ikke være tillatt å kjøpe fritt, man må ha legelisens, sier Kristoffersen.

Enkel å bruke

Tanken bak Vscan er at den skal være svært enkel å bruke. Én knapp er nok for å få et lesbart bilde.

Men folk som ikke har brukt ultralyd før, må likevel ha opplæring før de kan begynne å bruke ultralydmaskinen.

– De må ha opplæring i å tolke bilder og å ta riktige snitt. Vi ser for oss at det vil være en del opplæring for allmennleger, sier prosjektleder Sigmund Frigstad.

Allmennlege Lasse Folkvord ved Vikhammer legekontor er en av dem som har vært med og testet Vscan i høst. Han tror norske allmennleger kommer til å ta ultralydavleseren i bruk i fremtiden.

– Den er liten, lett, veldig portabel og har et lett brukergrensesnitt. Den er enkel å ta med seg på hjemmebesøk og passer størrelsesmessig og funksjonsmessig i allmennlegebruk, sier Folkvord.

I LABEN: Mye av utviklingen har skjedd i laboratoriet i Horten. Her ser vi Bjørnar Sten-Nilsen i arbeid.
I LABEN: Mye av utviklingen har skjedd i laboratoriet i Horten. Her ser vi Bjørnar Sten-Nilsen i arbeid.

 En del av utdanningen

Men også han er opptatt av at det må opplæring til før allmennleger kan ta den i bruk.

– Nøkkelen ligger i at dette blir en del av utdanningen. Morgendagens leger må få undervisning i håndholdt ultralydapparat og for oss som er ferdigutdannet må dette inn i etterutdanningen. Det må lages et system for dette, sier legen.

Han trekker frem at apparatet kan hjelpe legen i undersøkelse av hjertefunksjon, hovedpulsåren, enkle mageundersøkelser, som lever, milt og nyre, i tillegg til fosterundersøkelse.

– Pasienten opplever det som ivaretagende at jeg får sett det som er inni kroppen. Samtidig er jeg er opptatt av at dette ikke må være en falsk trygghet, men ett av mange verktøy som vi bruker til undersøkelse av pasienter, understreker Folkvord.

Kan gi større tillit

Så langt er 150 eksemplarer av Vscan produsert.

– Vi vil produsere noen hundre i først kvartal og så skal vi øke på, sier direktøren.

Kristoffersen tror allmennleger vil ha god nytte av ultralydavleseren.

– Det er et stort psykologisk moment også. Hvis legen dokumenterer det han ser med et bilde, gir det større tillit til at det legen sier faktisk er riktig. Det gir en større grad av objektivitet og bør gjøre livet lettere for legen, sier han.

Vanskelig marked

Også Vingmed i Horten har merket at det er trangere tider i verden.

– Markedet i en stor del av verden har tatt et lite dykk. Det amerikanske markedet har slitt og deler av det europeiske markedet er borte. Russland har for eksempel sunket med 70 prosent. Men vi opplever vekst i Asia fremdeles, spesielt i Kina, sier Sætre.

Som et resultat av tøffere markeder har noen prosjekter dermed blitt satt på hold eller har fått redusert hastigheten noe.

OPPMERKSOMHET: Vscan har allerede vakt internasjonal oppmerksomhet. Morten Haugen er en av dem som har vært og utviklet ultralydapparatet.
OPPMERKSOMHET: Vscan har allerede vakt internasjonal oppmerksomhet. Morten Haugen er en av dem som har vært og utviklet ultralydapparatet.

Trenger tilbakemelding

Vscan er ett av mange produkter som er utviklet i Horten.

– Vi tenker på hvordan vi kan ta dette videre, men først er vi avhengig av tilbakemelding fra virkelige kunder, sier Kristoffersen.

Han trekker frem at det er et skrikende behov for enkel ultralyd i verden.

– På sikt vil enkel teknologi ha stor betydning for fødselsdødeligheten, tror sjefingeniøren.

– Det er et marked vi knapt har sett på for Vscan, jordmor-markedet, tilføyer Sætre.

Glad for prisen

Teknologene i Horten er stolt over prisen de har fått for nyvinningen sin.

– Det betyr en del for ingeniørene her, sier Sætre.

De ansatte har fulgt med på leseravstemningen på nett, der Vscan var i tet.

– Dette kan bety mye for rekrutteringen.Vi vet at mange studenter leser Teknisk Ukeblad. Dette er et godt bidrag til å profilere selskapet, sier utviklingsdirektør Eva Nilssen.

Tidlig ute

Hun var ansatt nummer to i selskapet og har vært med siden starten i 1979. Vingmed i Horten har laget ultralydmaskiner i hele 30 år.

– Det å lage en enhet med den bildekvaliteten vi har oppnådd, krever lang erfaring innen utvikling av ultralyd, sier Nilssen, som derfor er ekstra stolt over å ha fått til et produkt som Vscan.

– VI har jobbet med ultralyd i en mannsaleder og vet fordelen. Tanken nå er å gjøre dette tilgjengelig for større pasientgrupper, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.