FORSVAR

Sju Nato-land når forsvarsbudsjettmål – Norge er et godt stykke under 2 prosent

Krigen i Ukraina har endret den norske andelen.

Nato-sjef Jens Stoltenberg la tirsdag fram forsvarsalliansens årsrapport for 2022.
Nato-sjef Jens Stoltenberg la tirsdag fram forsvarsalliansens årsrapport for 2022. Foto: Jonas Ekströmer/TT/NAP/NTB
21. mars 2023 - 14:33

Sju Nato-land nådde i 2022 målet om at medlemslandene skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar. Norge lå på 1,57 prosent.

Året før nådde åtte av de 30 Nato-medlemmene toprosentmålet, mens det var ni land i 2020, da også Norge lå over grensen. Da målet ble satt i 2014, var det bare tre land som oppfylte det.

Tirsdag la generalsekretær Jens Stoltenberg fram forsvarsalliansens årsrapport for 2022. Der skriver han også at Canada og de europeiske Nato-landene i fjor økte sine forsvarsbudsjetter for åttende år på rad. Økningen fra 2021 var på 2,2 prosent. De siste åtte årene har landene økt forsvarsbudsjettene med 350 milliarder dollar – over 3.700 milliarder kroner med dagens kurs.

Norges forsvarsandel i år er lavere enn de 1,69 prosentene alliansen anslo for et år siden. Det skyldes trolig først og fremst økte oljeinntekter som følge av høye energipriser i kjølvannet av krigen i Ukraina.

Stadig flere norske bedrifter får øynene opp for hvor viktig EU er for det grønne skiftet, ifølge administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge (t.h.). Her lanserer han en eksportsatsing sammen med daglig lede Sjur Bratland i Norwegian Energy Partners.
Les også

Flere norske bedrifter peker på EU som viktigste pådriver for grønt skifte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.